Antonsson: ”Vi har aldrig varit bättre”

Så ska Köpenhamn skrälla mot superlaget

Foto: AP SCANPIX SWEDEN & BILDBYRÅN
Mikael Antonssons (t.h.) FCK har bland annat snuvat Barcelona på poäng i Parken.
FOTBOLL

Publiken i Parken, Danmark och Mikael Antonsson tror på ännu en skräll.

Trots att det är Chelsea som står för motståndet.

– Vi slog Rosenborg med 5–0 i genrepet. Under min tid i FCK har vi aldrig varit bättre än nu, säger mittbacken.

FC Köpenhamn avslutade en fantastisk höst med 3–1 hemma mot Panathinaikos i Champions League och gick sedan på vinterlov.

Så när kvällens åttondelsmotståndare har matchat mot Tottenham, Arsenal och Liverpool har FCK träningsspelat mot IFK Göteborg, Elfsborg och Rosenborg.

Chelsea värvade Fernando Torres för 540 miljoner kronor, FCK Pierre Bengtsson för en hundradel av den summan.

”Såg riktigt bra ut”

Men trots förutsättningarna: FCK-spelarna tror på en rejäl chans i kväll i ett utsålt, kokande Parken.

– Det såg riktigt bra ut för oss i genrepet mot Rosenborg. Vi gjorde fem mål framåt och höll tätt bakåt. Där fick vi en hel del besked om hur starka vi är. Det finns inget vi kunde ha gjort för att förbereda oss bättre. Vi har inget att klaga på, säger Mikael Antonsson till Sportbladet.

I skymundan av svensk fotbolls större stjärnor har den 29-årige mittbacken kryssat sig fram via spel i Österrike och Grekland till en nyckelroll i dagens FCK.

Vad krävs av dig mot Chelsea?

– Som mittback är det viktigt att jag håller ihop defensiven, att vi spelar som ett lag och kommunicerar med varandra. Vi måste hjälpa varandra i alla situationer. Det är det jag bidrar mest med.

Går det att göra sig hörd på planen?

– Enstaka ord räcker. Det kommer vara bra liv på Parken. Det är något som man sett fram mot under semestern. Man gick på ledighet med känslorna från matchen mot Panathinaikos i färskt minne. Det var en helt fantastisk stämning då. Det kommer bli något liknande nu – och förmodligen lite till.

Vilka är nycklarna hos Chelsea?

– I stort sett hela deras offensiva linje. Allt från Lampard och Essien, som kommer från mitten och sedan Torres och Drogba – om båda spelar. Anelka och Malouda är vassa. Vi behöver spela fläckfritt defensivt.

Tre svenskar startar

Förutom Antonsson finns även svenska vänsterbacken Oscar Wendt och målvakten Johan Wiland med från start i kväll. Wiland vet vad som krävs:

– Även om försvarsspelet fungerar så måste jag nog göra en av mina bästa matcher i FCK, säger han.

FAKTA

PARKEN, 20.45: FC KÖPENHAMN-CHELSEA

Vad: Champions League, åttondelsfinal, första mötet.

Var: Parken, Köpenhamn. När: Avspark 20.45.

Bakgrund: FC Köpenhamn kvalade in till turneringen genom att slå ut FC Bate Borisov och Rosenborg.

Sedan slutade man tvåa i grupp D, efter Barcelona. Chelsea slutade etta i grupp F, före Marseille.

TRE FRÅGOR TILL ERIK NIVA

1. Hur slutar matchen?

– Kittlande nog känns ju 1–0 till FCK precis lika sannolikt som 1–0 till Chelsea. Men tja, allra troligast är väl 1–1. Grönkjaer för FC Köpenhamn, Torres för Chelsea.

2. Hur stor chans har FCK att gå vidare?

– När lottningen kom skrev jag 10 procent. Sedan dess har FCK egendomligt nog lyckats vila sig till ytterligare några procent – tack vare Chelseas pågående haveri – men fler än 20 får de ju ändå inte ihop totalt.

3. Viktigaste svensken?

– Jag får välja två?! Tack. Både Johan Wiland och Mikael Antonsson är ju nämligen helt livsavgörande för FCK-chanserna. Tillsammans med Jörgensen måste Antonsson neutralisera Drogba och Torres, göra det jobb som Liverpool behövde tre mittbackar för att klara. Och Wiland? Ja, han får ju helt enkelt inte göra ett enda misstag över två matcher.