FÖRNEDRINGEN

Wennman: Bale krossade, torterade, lekte och drev med Maicon

FOTBOLL

LONDON. Rafael Benitez kom med sitt mäktiga FC Internazionale till Tottenham Hotspur, den lilla uppstickaren från norra London.

Han kom med ett gäng europamästare och med mustiga ordstäv för alla som ville lyssna.

Så här är ett svenskt ordspråk, Rafa:

Även små grytor har stora öron.

Inters brasse Maicon hade inte en chans att hänga med Tottenhams Gareth Bale.

Gareth Bale må se ut som en skådis i filmserien Apornas Planet, han har blivit påmind om det hela sitt liv, men fotboll har väldigt lite att göra med öron – det handlar om blick, intelligens, bollsinne, lungor och starka ben.

Jag skulle tro att Europas alla fotbollsjournalister i detta ögonblick sitter och grubblar på hur de ska överträffa sina konkurrenter i fantasifulla hyllningar till denne Bale.

Alla såg ju vad som hände på White Hart Lane:

Den unge walesaren Bale krossade, torterade, förnedrade, lekte och drev med brassen Maicon, en av världens bästa högerbackar. Han sprang som en Alberto Juantorena, kubanen som vann både 400 och 800 i OS: när alla trodde att han var trött flinade han bara och gjorde ett jätteryck.

Det var en formidabel utklassning.

”Taxi till Maicon”

Jag har aldrig sett nåt liknande. Bale bara slog bollen på utsidan av Maicon och sprang ifrån honom, gång på gång, trots att Maicon visste vad som skulle komma. Och till slut var Bale så överlägsen att han bara slog fram bollen 20 meter och sprang – varpå ingen av Inters försvarare kunde hänga med.

Ärligt talat, vilka ni än håller på, har ni sett en värre utklassning spelare mot spelare?

Tottenham knäckte Inter med 3–1 och efter att White Hart Lane lyckligt sjungit ”Taxi for Maicon, taxi for Maicooooon” konstaterade vi:

Att Luka Modric är en glömd superhjälte i Spurs, herrejösses så bra han var på mittfältet! Hans agerande före framspelningen till Rafael van der Vaarts 1–0 – och hela hans insats rakt igenom var – lysande.

Att van der Vaart, kaxig och egotrippad, tillfört en ny dimension till Spurs. När hemmafansen höll upp skyltar med texten ”There is only one Rafa” gjorde han mål igen. Sen lämnade han matchen med känning av en hamstring (knäsena). Höstens bästa värvning? You bet!

Att Aaron Lennon på högerkanten kanske hade blivit vald till Matchens Lirare om det inte funnits en ännu bättre på vänstersidan. Lennon var ett kvicksilver, och man måste berömma Harry Redknapp: han fattade att han kunde knäcka Benitez med blixtsnabba yttrar och inlägg mot långe Peter Crouch.

Tottenham leder gruppen nu, de behöver bara fixa de nödvändiga poängen mot Twente och Werder Bremen, sen är de igenom. Jag tror många vill se dem lyckas med det. Jag tror många vill se det lite naiva, friska, friflygande, offensiva, chanstagande Spurs gå vidare till knockout-matcherna i Champions league.

Sök dispens!

Jag tror dessutom att hela världen vill se mer av Gareth Bale på den stora scenen.

En tanke: Storbritannien ska ju ställa upp med ett fotbollslag i OS i London 2012. Detta lag måste enbart bestå av engelsmän, eftersom de olika brittiska fotbollsförbunden inte kunnat enas om villkoren. Men är det inte läge för en dispensansökan här? Walesaren Gareth Bale på vänsterkanten? Och förresten: räkna inte ut Sven-Göran Eriksson som kandidat till det tränarjobbet!

Rafa Benitez åkte alltså på en blåsning i går. Antagligen satt Roy Hodgson hemma i Liverpool och gnuggade händerna.

Rafa hoppade på sin efterträdare rätt rejält i försnacket och menade att Roy ”inte skulle se en präst på ett berg av socker”.

Jag gillar att Benitez får såna där tokspel i bland. Det friskar upp. Han vågade ju till och med utmana Sir Alex med blanka vapen i fjol.

Men det finns andra ordspråk värda att beakta:

Tomma tunnor skramlar mest.

Ropa inte hej förrän du är över bäcken.

Den som gräver en grop åt andra faller oftast själv däri.