Cruijff tror att Pep sticker efter finalen

Legendaren: ”Han har haft fyra extremt tuffa år”

FOTBOLL

BARCELONA. Pep Guardiola kan bli historiens yngste tränare att ta hem två Champions League-pokaler.

Johan Cruijff tror att Pep lämnar klubben efter säsongen och att hans landsman Marco Van Basten tar över.

– Det skulle inte förvåna mig alls om han lämnar, han har haft fyra extremt tuffa år i klubben, säger Barçalegendaren inför lördagens match på Wembley.

Foto: reuters
Guardiola med nyrakad hjässa.

Johan Cruijff, som själv tränade Barcelona mellan 1988 och 1996, menar att pressen som Pep Guardiola får leva med är i det närmsta omänsklig och att mycket tyder på att Pep lämnar sitt uppdrag efter Champions League-finalen på lördag, oavsett resultat.

– Det skulle inte förvåna mig alls, han har gjort ett jättejobb under fyra tuffa år i klubben, säger Cruijff i en intervju med italienska Gazzetta dello sport.

”Tar en paus”

Cruijff tror inte att Pep i det läget kommer att ta ett nytt tränaruppdrag på ett tag.

– Om han lämnar så är det på grund av pressen och den tunga arbetsbelastningen. Därför tror jag att han kommer ta en paus på ett år, säger Cruijff som framhåller Guardiolas mod att göra sig av med Zlatan Ibrahimovic som en av Barçatränarens största tillgångar.

– Först lät han Ronaldinho och sedan Eto'o få lämna klubben, för att få Zlatan Ibrahimovic i hans ställe. När han märkte att det inte fungerade hade han mod nog att erkänna att han gjort fel, säger Cruijff, som menar att hans landsman Marco Van Basten skulle vara en "idealisk ersättare" till Guardiola den dagen han lämnar.

Mourinho har rekordet

Pep Guardiola själv skrev i våras nytt kontrakt över ett år med Barcelona, men sa för några veckor sedan i en intervju med italienska Rai att han inte ser sig själv i klubben särskilt länge till.

– Folk tröttnar på att se samma ansikte dag ut och dag in. Spelare, supportrar och journalister. Jag ser mig inte vara kvar flera år i Barcelona, sa Pep då.

Om Barcelona vinner lördagens match mot Manchester United blir Guardiola, 40, världens genom tiderna yngste tränare att vinna två Champions League-finaler. Rekordet innehas för närvarande av José Mourinho, som var 47 år när han tog sin andra CL-titel, förra året med Inter.