”Årtiondets bästa final”

Ferguson tror på fotbollsfest

Foto: Foto: GETTY IMAGES
HAR PRATAT MED MOURINHO Manchester Uniteds manager Alex Ferguson har pratat med Real Madrids tränare José Mourinho för att få lite råd inför kvällens final.
FOTBOLL

BARCELONA. Klockan 20.45 i kväll riktar fotbollsvärlden ögonen mot Wembley.

Barcelona – Manchester United är en drömfinal som kommer att leva upp till förväntningarna om man ska tro en av huvudrollsinnehavarna.

– Det här kan bli årtiondets bästa final, säger Alex Ferguson.

Det är Manchester United som har revansch att utkräva på motståndarna i kväll, där man ska ge igen för 0–2-förlusten mot Barcelona i Champions League-finalen i Rom 2009.

”Två attraktiva lag”

Och kvällens jättematch mellan de två nykrönta ligamästarna har alla förutsättningar att bli en höjdare om man ska tro Manchester Uniteds tränare.

– Båda lagens framgång har varit enorm, det här kan bli årtiondets final. Det är två attraktiva fotbollslag som möts och jag tror på många mål, bra stämning och bra fotboll, säger Alex Ferguson dagen före match.

Barcelona favorit

Från katalanernas håll dök i går målvakten Víctor Valdés och lagkaptenen Carles Puyol upp på presskonferens, precis som inför Champions League-finalen 2006 i Paris, och den 2009 i Rom, något som enligt spanska tidningar beror på tränaren Pep Guardiolas vidskeplighet.

– Nej då, det är en ren tillfällighet, säger Valdés med ett leende.

– Det råkade bara vara vår tur, instämmer Puyol.

Barcelona är favoriter hos de flesta spelbolagen, men Víctor Valdés, som lär bli mer uppvaktad än han är van vid i den spanska ligan, tycker inte att de är favoriter.

– Jag förväntar mig en intensiv match mot en motståndare som förändrats mycket sedan finalen i Rom. Vi har båda mognat, Manchester United har mer offensiv styrka än då men även vi har blivit bättre på mycket, säger Valdés.

Ringt José

Alex Ferguson försäkrar att hans lag inte kommer att begå samma misstag som i finalmötet lagen emellan senast.

– Vi var väldigt besvikna då, men jag är säker på att saker kommer att gå bättre den här gången, säger Ferguson, som varit i kontakt med José Mourinho, som mött Barcelona fyra gånger den här våren, inför matchen.

– Vi hade ett snack och han önskade mig lycka till. Han vet att vi är väl förberedda, säger Alex Ferguson.

Wayne Rooney är inte oroad över Barcelonas beryktade bollinnehav.

– Om de har 70 procent av bollinnehavet och det mesta är på egen planhalva behöver vi inte oroa oss. Barcelona är ett fantastiskt offensivt lag, men om man anfaller dem tillbaka kommer det att dyka upp luckor, säger Rooney till Uniteds hemsida.

FAKTA

Bank & Niva: Så ska lagen spela

Bank: Så ska Barcelona spela för att vinna i kväll

Det enkla svaret är att de förstås kommer att spela som de alltid gör. Barça har snittat ett bollinnehav på 73 procent hittills i Champions League, och även om det inte garanterar vinst så garanterar det att de kan sätta sin prägel på matchen och trötta ut sin motstån-dare. Nyckeln blir att komma förbi Uniteds förstapress och kunna spela upp genom de tre passningsarbetarna Xavi-Iniesta-Busquets. Hittar väl Barça dit, och får Xavi eller Iniesta rättvänd så har de fyra-fem bra, rörliga alternativ att gå till anfall på. Och, just det, så har de världens bäste fotbollsspelare längst fram också.

Niva: Så ska Manchester United spela för att vinna i kväll

Vad gäller för Manchester United? Först och främst måste de vara kompakta och svårgenomträngda under de två-tredjedelar av matchen då Barcelona kontrollerar bollen. Inga blottor, inga ytor för Xavi att trä in bollar mot, inga öppningar för Leo Messi att accelerera in på. In med Park och ner med Rooney, allt för att göra mitten så svårspelad som möjligt. Och sedan – när de väl får tag på bollen – måste det gå snabbt, rakt och framåt. Få bollen förbi Barcelonas ursinniga förstapress, gör planen bred med Valencia och lång med Chicharito. Något annat? Jo, fasta situationer, förstås.