Ribéry möter laget som ratade honom

Speciellt möte väntar stjärnan: ”Kan knappt bärga mig”

Foto: SCANPIX
Frank Ribery.
FOTBOLL

Franck Ribéry, 29, är nu en superstjärna i Bayern München.

Mellan 1996 och 1999 var han ett problembarn i OSC Lilles ungdomsakademi. I kväll möter han sin gamla klubb i en viktig Champions League-match.

– Det är en väldigt speciell match för mig. Jag kan knappt bärga mig, säger han.

FC Bayern München har inlett årets upplaga av tyska Bundesliga strålande. De tyska rekordmästarna har vunnit åtta av åtta ligamatcher och har med det satt ett nytt startrekord.

I lördags krossade laget Fortuna Düsseldorf med 5-0 på bortaplan.

Den enda plumpen i Bayern Münchens protokoll den här säsongen är chockförlusten borta mot BATE Borisov. Nu vill klubben åter vinna i Champions League.

– Vi har flera erfarna spelare. Alla vet vad det handlar om nu, säger tränaren, Jupp Heynckes, på presskonferensen.

”Berättas osanningar”

För Franck Ribéry blir kvällens match särskilt speciell då han som 13-åring anslöt till OSC Lilles ungdomsakademi. Tiden där var kantad av bekymmer och tre år senare sparkade klubben ut honom. Bland annat ska det ha berott på dåliga betyg i skolan och attitydproblem. Den tekniske yttermittfältaren vände hem till Boulogne-sur-Mer och karriär stannade av.

– Det berättades osanningar om mig. En gång puttade jag en skolkompis, som i samband med det bröt armbågen. Men jag tror att avundsjuka till sist spelade en stor roll till varför de inte ville ha mig kvar, säger Franck Ribéry på presskonferensen.

29-åringen har tidigare berättat att hans kortvuxna kropp var en anledning till att Lille kastade ut honom.

”Åren i Lille var viktigast”

Fransmannens karriär tog sakteliga fart igen och när Franck Ribéry till sist hamnade i Galatasaray vintern 2005 lossnade det verkligen – men äventyret varade inte länge. Ribéry fick ingen lön av den turkiska klubben och flyttade efter några månader hem till Frankrike igen.

Den här gången togs han emot med öppna armar och i Olympique Marseille blev han snabbt en landslagsspelare. Efter ett starkt VM 2006 hamnade Ribéry till sist i Bayern München sommaren 2007.

I Tyskland har han funnit inre ro och han har flera gånger talat väldigt varmt om ”familjen Bayern München”. 29-åringen har mognat och är i dag en gudabenådad tekniker med ett hett temperament, en stor vilja och en ordentlig portion humor. Han är en av kuggarna i dagens FC Bayern. Problemtiden i Frankrike har han lagt bakom sig och ser i stället fram emot kvällens match mot Lille.

”Väldigt speciell match”

– Det är en väldigt speciell match för mig. Jag kan knappt bärga mig. Hela min familj kommer att vara där och det är väldigt härligt. Åren i Lille var de viktigaste i min karriär, säger han.

Franck Ribérys tränare, Jupp Heynckes, tror att kvällens motstånd passar perfekt.

– Franck kommer att vara dubbelt motiverad mot sin gamla klubb. Han har utvecklats enormt mycket, mentalt är han en helt annan spelare och har lugnet inom sig, säger Heynckes.

Hemmalaget har en tung säsongsinledning bakom sig och har förlorat båda matcherna i Champions League. En vinst hade minst sagt varit nyttig för OSC Lille. Men trots att Franck Ribéry har kommit över de besvärliga åren i Frankrike tänker han inte ge bort någon sympatiseger.

– Jag är ledsen att behöva säga det, men jag hoppas att vi vinner. Det är extremt viktigt för vår vidare väg, säger Franck Ribéry.