Frändén: Frågan är om det här är ett lag alls utan Zlatan

FOTBOLL

ZAGREB. Vill man hitta hoppfulla tendenser hos Paris Saint Germain kan man hoppa över resultatet i går. Segern mot ett trasigt Dinamo Zagreb var bara ett träningspass inför kommande prövningar.

Det är PSG:s tillvägagångssätt som imponerar.

Det är Zlatan Ibrahimovics tålamod som lovar gott.

Johanna Frändén.

Vi slår fast en grej direkt: Dinamo Zagreb av 2012 års upplaga är ett lag som skulle ge de allra flesta motståndarna i Champions League skjuts i självförtroendet. Även om Zagreb, som lider av supporterpolitisk röta och bara lockade några tusen till Maksimirstadion i går, kanske inte når upp till de episka siffrorna från förra säsongens Europaspel (3 gjorda och 22 insläppta) i år, så är det helt i sin ordning att de inte bjuder PSG på problem.

Gästerna från Frankrike (och hedersgäst Ibrahimovic) fick en halvtimme på sig att prova skott, finjustera siktet och prova igen, innan 1–0 lurade sig in via Zlatans fot på ett fint förarbete av Jérémy Ménez.

Det blir allt tydligare att det är de här två som ska sköta servicen framför mål för Paris i år och passande nog börjar Ibra/Ménez hitta ”automatisme”, den frankofona varianten av samspelthet, tillsammans.

Det stora styrkebeskedet från PSG i går är att man blivit ett lag som inte behöver ta ut sig för att ta tre poäng mot svagt motstånd.

Gårdagens rundvandring på den europeiska scenen visar att det gäller långt ifrån alla storlag.

Det stora frågetecknet är fortfarande om det här är ett lag alls utan Zlatan Ibrahimovic.

Hymlar inte om Zlatans värde

Carlo Ancelotti verkar inte ha alltför bråttom att reda ut den frågan, och annonserade efter matchen att Ibra sannolikt kommer att spela på lördag mot Nancy också.

Ancelotti har fattat det kloka, men för en tränare inte alltid okontroversiella, beslutet att inte behandla Zlatan Ibrahimovic som en i gänget. Han har utan omsvep upphöjt honom till ”PSG:s viktigaste spelare” och besparar sig därmed en massa tid och plattityder av typen ”alla behövs lika mycket”.

– Jag har inget emot att vi är beroende av Ibra, det är normalt att det blir så, sa ”Carletto” före match.

Bra tålamod

I sin svenske striker har han inte bara en av Europas målgladaste anfallare. Han har också en spelare som inte blir frustrerad över petitesser som att han missar öppet mål ett par gånger per match.

”Ibra” suckar numera bara en aning och tar sikte igen. Och igen.

Med Zlatan kan PSG gå långt

En Zlatan Ibrahimovic bepansrad med gårdagens tålamod är en livsfarlig Zlatan Ibrahimovic för alla motståndarlag i världen. Förmågan att behålla kylan, att inte blir frustrerad, är absolut livsnödvändig i en turnering som Champions League, och det är oftast precis där som unga, ovana Europakandidater brister.

Kan resten av PSG lära av sin svenske härförare är åttondelsfinal i Champions League inte alls någon given slutstation på resan i Europa.