”Messi är inte klubbens själ”

Henrik Larsson om tiden med Messi, kontakten med Xavi och hyllningen till allsvenskan

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Larsson.
FOTBOLL

Inför onsdagens möte mellan Celtic och Barcelona har Henrik Larsson intervjuats av spanska El Pais.

41-åringen berättar bland annat om tiden i Barça och försvarar ojämna La Liga.

– Det finns ingen liga, kanske bara den svenska, som har mer än tre utmanare, säger Larsson.

Henrik Larsson är en levande legend i Celtic efter 174 mål på 221 matcher mellan 1997 och 2004. Därefter valde anfallaren som bekant att fortsätta karriären i Barcelona där han bland annat vann Champions League 2005/06. I morgon möts de två klubbarna och Spanien har inte glömt Larsson.

”Hörs fortfarande med Xavi”

Inför matchen i Champions League har El Pais intervjuat 41-åringen. Larsson berättar då bland annat om vilken kontakt han har med Barça i dag.

– Jag hörs fortfarande av med Xavi. Det är en av de bästa sakerna med fotboll att oavsett om det går 15 eller 20 år så finns minnena fortfarande kvar, säger Larsson.

Svensken, senaste säsongen tränare för Landskrona Bois, hade också privilegiet att med egna ögon se en ung Leo Messi ta kliven mot dagens position som världens bäste fotbollsspelare.

– Han var ett barn då men fantastisk. Men de som säger att de redan då såg att han skulle bli så bra ljuger. Men han har talangen, visionen och kontrollen över spelet. Han är ett fenomen och jag kan alltid säga till min familj att jag delade omklädningsrum med honom. Messi förtjänar alla utmärkelser men Xavi är fortfarande klubbens själ. Han missar aldrig en passning, spelar i en mycket svår position och ligger bakom mål. Han är nyckeln.

”Försökte spela som Barcelona”

Kanske är det just avsaknaden av en Xavi som gör att Larsson själv inte lyckats fullt ut med Landskrona.

– Jag har samlat erfarenheter från alla som tränade mig: (Martin) O'Neill, (Frank) Rijkaard, (Sir Alex) Ferguson... Jag lärde mig både från det bra och det dåliga. Frank var iskall. Han skrek aldrig i halvtid. Jag skulle vilja spela som Barcelona och försökte göra det men åkte på en motgång.

Henrik Larssons egen framtid är osäker. 41-åringen har aldrig hymlat med att målet är att, även som tränare, komma till de stora ligorna i Europa. Men även allsvenskan har sina fördelar. På frågan om Larsson anser att Barcelonas och Real Madrids dominans i Spanien är tröttsam hyllar den förre anfallaren Sveriges högstaliga som jämn.

– Människor som kritiserar La Liga har ingen koll. Det finns ingen liga med mer än fyra eller fem titelkandidater. Det finns ingen, kanske bara den svenska, som har mer än tre utmanare.