Räddat från kris – i sista sekunden

Victor Moses frälste regerande mästaren

1 av 7 | Foto: VIASAT SPORT
TAVLA 1
FOTBOLL

Regerande mästaren Chelsea var rejält pressat i Champions League.

Då, i allra sista sekunden mot Sjakhtar Donetsk, räddade Victor Moses laget genom att nicka in 3-2.

– Vi visste att vi var tvungna att göra mål i slutet, och vi gjorde det, säger managern Roberto Di Matteo enligt AP.

Foto: VIASAT SPORT

Chelsea hade bara 2-2 mot Sjahktar och var i det läget pressat att slå Juventus borta i nästa omgång för att inte riskera att åka ur Champions League. Då klev Victor Moses fram.

I matchens allra sista sekund nickade nyförvärvet in 3-2 efter en hörna. Ett mål i den 94:e minuten som drastiskt förändrar Chelseas utgångsläge.

– Vi fick tre extremt viktiga poäng. Det var avgörande för oss att vinna den här svåra hemmamatchen, säger managern Roberto Di Matteo enligt AP.

Bjöds på två mål

Istället för en tredjeplats i gruppen, och enorm press inför mötet med Juventus i Turin, går laget nu upp på samma poäng som Sjakhtar i tabelltoppen. Båda lagen är nu en poäng före "Juve" och gruppen därmed helt öppen.
– Det var ett bra lag. Nu kommer det förmodligen avgöras på den sista sparken i den sista matchen av gruppen. Men min trupp visade igen sin förmåga att kämpa till slutet. Vi visste att vi var tvungna att göra mål i slutet, och vi gjorde det, säger Di Matteo.

Chelsea ska också rikta ett extra tack till gästernas målvakt Andrej Pyatov (se bildspel). 28-åringen vallade in 0-1, via Fernando Torres, i eget mål och bjöd Oscar på Chelseas 2-1-mål när han nickade en rensning rakt på brassen som kunde lobba in bollen i öppet mål.

”Sjahktars förbannelse”

– Har man en målvakt som har för vana att göra sådana här tavlor har man problem. Det är lite Sjakhtars förbannelse. Det är stor skillnad mellan det höga och det låga. De är otroligt bra framåt, offensivt, på många fötter men också med tydliga svagheter. Allra tydligast på målvaktssidan, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats studio.

Willian såg till att Sjakhtar nästan fick oavgjort med två mål efter att båda gångerna fått bollen spelade snett bakåt i straffområdet innan han lyckades överlista Petr Cech i Chelseas mål.

FAKTA

Champions League grupp E

Chelsea–Sjachtar Donetsk 3–2 (2–1)

1–0 Fernando Torres (6), 1–1 Willian (9), 2–1 Oscar (40), 2–2 Willian (47), 3–2 Victor Moses (90).

Publik: 41 067.

Juventus–Nordsjälland 4–0 (3–0)

1–0 Claudio Marchisio (6), 2–0 Arturo Vidal (23), 3–0 Sebastian Giovinco (37), 4–0 Fabio Quagliarella (75).