Henke: ”De har burit fram en flera gånger”

Gamle hjälten hyllar stämningen på läktarna

Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
Henrik Larsson när han tog farväl av Celtic Park, 2004.
FOTBOLL

Henrik Larsson, 41, var en av många som följde dramat i Glasgow igår.

Den tidigare landslagshjälten gladdes åt Celtics vinst över Barcelona och hyllade spelaren som är fast på läktaren – publiken.

– De har burit fram en flera gånger, de har gjort att man tar det där extra steget, säger Larsson till Sportbladet.

Det var ingen vanlig Champions League-skräll som inträffade igår när Celtic slog Barcelona med 2-1.

Celtic Park såg ut att gunga sönder och till och med Rod Stewart grät av lycka.

Henrik Larsson vet hur det är att spela, och bäras fram, av publiken.

– Alla vet att Celtic är underdogs. De höll igång hela matchen, och säkert hela natten fram till idag. Man orkar ta den där extra metern när publiken skriker så. De har burit fram en flera gånger, de har gjort att man tar det där extra steget, säger han till Sportbladet.

Men om publiken spelade rollen som ”den tolfte spelaren” väl så stod de elva Celtic-spelarna på planen för en speciell föreställning, regisserad av målvakten Fraser Forster, 24.

– De spelar och följer sin gameplan till punkt och pricka, målvakten spelar på topp och gör viktiga räddningar. Det var en makalös insats från allihopa, menar Larsson.

”Otroligt viktigt”

Med sju år i Celtic och två år i Barcelona har han delar av hjärtat i båda klubbarna, men igår gladdes han speciellt åt hemmalaget.

Vilka höll du på?

– Den frågan får jag alltid av er. De som spelar bäst förtjänar att vinna. Men Barcelona lär gå vidare ändå och Celtic behövde en vinst, det var skönt att se att de får alla tre poäng. Det var otroligt viktigt med tanke på ligaspelet utan Rangers, säger han.

Vilken ”knall” minns du bäst?

– Jag har så många. Jag känner att vi liksom... vi var alltid underdogs i Europa. Men under min tid förlorade vi bara en europamatch på Celtic Park tror jag.

Bland annat slog Celtic ut både Blackburn Rovers och Liverpool (då man vann med 2-0 på Anfield) på väg till Uefa cup-finalen 2003, som de förlorade mot Porto.

”Min tid verkar vara förbi”

Numera är Henrik Larsson tränare i Landskrona Bois i superettan, men efter tre år verkar han lämna.

– Jag har inte hört något från klubbens sida. Jag vet att klubben vill förlänga med en del spelare, och eftersom de inte har frågat mig, så verkar min tid i Landskrona vara förbi. Men jag vet inte, säger Larsson.

Hur känns det?

– Nej, men om jag lämnar så är det så. Det är ingen ny situation, jag har varit i ”businessen” i många år. I så fall får jag titta på något annat. Men jag har inget att ta ställning till eftersom jag inte har fått någon förfrågan, avslutar han.

Under tiden i Celtic gjorde Henrik Larsson totalt 242 mål på 313 matcher och vann ligan fyra gånger. I Barcelona stod han för 19 mål på 58 matcher, vann ligan två gånger och lyfte Champions League-bucklan 2006.