Upptäckt via annons – sänkte Barcelona

”Jag spelade bara för skojs skull”

FOTBOLL

För tre år sedan spelade Tony Watt fotboll för skojs skull, tränade på gym och jobbade på ett kontor.

I veckan sänkte han världens bästa fotbollsslag efter att ha fått fart på karriären tack vare en tidningsannons.

Foto: REUTERS
Watt jublar efter målet mot Barcelona.

Tony Watt snappade upp bollen efter Xavis misstag och satte avgörande 2-0 för Celtic hemma mot Barcelona i onsdags. En rejäl resa från kontoret i Coatbridge, mellan Glasgow och Edinburgh, där Watt satt och vände papper för bara tre år sedan.

Norska Dagbladet berättar historien om den osannolika hjälten som började spela fotboll på allvar först när han var 15 år. Watt hade hoppat av skolan och lirade boll för skojs skull på fritiden när han såg att Airdrie United, någon kilometer bort, sökte unga fotbollsspelare.

”Spelade inte seriöst”

– Vi satte in en annons i tidningen där vi bjöd in ungdomar att komma på provspel. Vi fick nästan 30 sökanden men Tony stack ut även fast han bara var 15 år, säger Airdries manager Jimmy Boyle.

Sedan exploderade karriären. Efter 18 månader anmälde Celtic, Rangers och Liverpool sitt intresse.

– Jag spelade ett år i U17-laget och sex månader för Airdries a-lag (i skotska andraligan). Det var allt. Jag spelade inte seriöst när jag var yngre utan fram till 2009 var det bara för skojs skull, säger Watt.

När Liverpool hörde av sig tvingades anfallaren mer eller mindre satsa på fotbollen.

Drog till Liverpool – fick sparken

– De ringde mig samma dag som jag fick sparken från jobbet (på kontoret). Jag sa att jag var tvungen att åka på provspel men då bad de mig att välja mellan fotbollen eller jobbet. Jag sa bara ”vi ses senare då”. Jag var tvungen att välja och fotbollen kom först.

2011 valde Watt att fortsätta karriären i Celtic och gjorde två mål på fem minuter som inhoppare i debuten förra säsongen. Även fast vägen varit brokig har talangen alltid varit säker på att han ska spela fotboll.

– Jag hoppade av skolan och sa till lärarna att jag ska bli fotbollsspelare. Då log alla bara. Det är skönt att kunna ge igen på de som inte trott på mig, sa Watt i april.

På onsdagen upplevde han sedan sitt ”livs största ögonblick” när han placerade in segermålet mot Barcelona.

– Jag tänkte inte på vilket stort ögonblick det var, jag tog bara bollen och satte dit den. Det är mitt jobb, då måste du ta dina chanser och jag är glad att det gick bra.