”Fansen ser honom som en stor spelare”

Elmander är Galatasarays hopp

FOTBOLL

Blixtcomeback i helgen.

I kväll står hoppet till ­­Johan Elmander om Galatasaray ska kunna ta sig vidare i Champions League.

– De behöver en anfallare som honom, som klarar av att pressa högt, säger Kaan Bora, reporter på Fanatic.

Johan Elmander är tillbaka från skada. I kväll möter hans ­Galatasaray ett b-betonat Manchester United.

Den 23 oktober drabbades Johan Elmander av en bristning i baksidan av låret. Galatasarays svenske anfallsstjärna spåddes bli borta i två månader, men redan i helgen, tre veckor efter skadetillfället, gjorde han comeback. Han kom in i paus när Istanbulklubben mycket överraskande förlorade hemma mot Karabükspor, 1–3.

– Han var inte jättebra, men resten av laget var riktigt dåligt. Elmander var mycket bra i fjol, så fansen förväntar sig massor av honom i år, även mot de stora lagen, säger Kaan Bora på sporttidningen Fanatic.

Saknar stjärnor

I kväll är ett sånt tillfälle, när Galatasaray tar emot Manchester United i Champions League. Elmander förväntas spela från start, i en match som hemmalaget måste vinna.

– Tränaren Fatih Terim sa tidigare i veckan att han ville ha en anfallare som kunde pressa högt mot United. Och då är det Elmander.

United kommer med en b-betonad uppställning, utan Wayne Rooney, Robin van Persie, Patrice Evra, David de Gea, Paul Scholes, Ryan Giggs, Antonio Valencia, Rio Ferdinand, Chris Smalling samt de skadade Shinji Kagawa, Johnny Evans, Nani och Nemanja Vidic.

– Visst, det är ett svagare lag. Men de kommer i stället med unga spelare som vill göra allt för att imponera på Alex Ferguson. Så det är fortfarande en riktigt svår match, säger Bora.

”Inte fått ihop spelet”

I fjol gjorde Elmander 12 mål på 36 ligamatcher. I år har det blivit tre på sex försök.

– Han inledde väldigt bra, men fick sen problem med skador. Laget har blivit ­lidande, det är många nya spelare och de har inte fått ihop spelet ännu. Det har framför allt märkts i Champions League, säger Bora.

Exakt hur mycket förväntar sig fansen av honom?

– De ser honom som en riktigt stor spelare. Han kom från Premier League och är partner till Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget. Så då förväntar de sig att han gör många mål. Han är en berömd spelare. Men han är redan mycket populär här.

Sportbladet har sökt ­Johan Elmander, men via sms meddelar han att Galatasaray inte vill att han uttalar sig om varken skadan eller kvällens match.

Svenskarna i CL: Så bra har de varit

Johan Elmander

3 matcher – 0 mål

Fick hoppa in tidigt på Old Trafford, sent hemma mot Braga och spelade sen från start mot Cluj, men byttes ut skadad efter 42 minuter.

Elmander är en mycket viktig spelare med sin erfarenhet. Han inledde väldigt bra i höstas, men har sen haft problem med skador. Fansen förväntar sig många mål, han är en berömd spelare som kom från Premier League och är partner till Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget, säger Kaan Bora på Fanatic.

Zlatan Ibrahimovic

4 matcher – 2 mål

Superstjärnan har precis som i ligaspelet varit direkt avgörande för PSG. Gjorde första målet mot Dynamo Kiev och Dynamo Zagreb, och stod sen för samtliga assist i 4–0-segern hemma mot kroaterna.

– Vi trodde att Zlatan bara gjorde mål, men nu har vi upptäckt att han är så mycket mer. Han deltar i spelet på ett helt annat sätt än vi trodde. För Frankrike är han unik, ett fenomen. Människor som är helt ointresserade av fotboll har blivit intresserade av Zlatan Ibrahimovic, säger Fedéric Gouaillard på Le Parisien.

Mikael Lustig

4 matcher – 0 mål

Har efter en tung start i Celtic nu blivit helt ordinarie. Har spelat från start i samtliga fyra gruppspelsmatcher och var smått fenomenal i båda matcherna mot Barcelona.

– Han kom helt fel in i sin debut i våras men är nu en av de viktigaste spelarna i Celtic, både för defensiven och offensiven. Fansen älskar honom, även om han inte är den som får de stora rubrikerna. Inför turneringen så var vi alla överens om att Celtic skulle göra det fantastiskt bra om de nådde en tredjeplats och gick till Europa League. Men nu räcker det med en seger på de två sista matcherna för att nå åttondels‧final. Både Lustig och laget har verkligen överraskat, säger Gary Ralston på Daily Record.

Tobias Sana

4 matcher – 0 mål

Har överraskat alla i Amsterdam genom sitt snabba genombrott. Spelade från start i de tre första matcherna mot Dortmund, Real Madrid och Manchester City. Hoppade in i den sista minuten senast mot City och har på slutet fått stå över matcher för att vila.

– Han gick till tränaren Frank de Boer och sa rakt ut att han var sliten och behövde vila. Det var bra och modigt av honom, och De Boer uppskattade det. Sana inledde mycket bra och gjorde mål omgående. På slutet har det märkts att han varit sliten, men han blir mycket intressant att följa i vinter när han blivit lite starkare. Jag tror inte att han spelar från start mot Dortmund, det syntes i den första matchen mot dem att det var för svårt för honom, säger Maarten Wijffels på Algemeen Dagblad.

Behrang Safari

1 matcher – 0 mål

Var ordinarie under kvalspelet, men missade sen de tre första matcherna. Nu ordinarie igen.

– Han har haft det tufft och gick också ut i svensk media och sa att han hade problem med tränaren. Det var överraskande, men de hade ett bra snack och efter det så har det sett mycket bättre ut. Han konkurrerar främst med Olivier Deschacht, en ikon som varit i klubben i 14 år. Så det är väldigt tuff konkurrens. Men Safari är bättre framför allt i offensiven. Anderlecht har försökt hitta en konkurrent till Deschacht i många år, men Safari är den förste som har lyckats på allvar. För tillfället är det han som är i startelvan, säger Jurgen Geril på Het Nieuwsblad.

Guillermo Molins

1 matcher – 0 mål

Den förre MFF:aren har haft det svårt efter korsbandsskadan. Har hittills bara fått göra ett åtta minuter långt inhopp, mot Zenit, men spelade från start i ligan i slutet av oktober.

– Han kom hit som ett stort löfte, men åkte direkt på en allvarlig korsbandsskada. Jag tror egentligen inte att han är helt återställd ännu. Han har tappat självförtroende, fart och kondition och det har funnits tvivel i Belgien om han någonsin kan komma tillbaka och ta en plats i Anderlecht. Han kämpar hårt, men konkurrensen är tuff. Och när han väl fått spela så har det inte sett förtroendeingivande ut, säger Jurgen Geril på Het Nieuwsblad.

Kim Källström

4 matcher – 0 mål

Källström är given i det Spartak som hittills varit en besvikelse i Champions League. Han inledde säsongen skadad, men så fort han var frisk tog han en plats i startelvan. Spelat drygt 70 minuter i samtliga matcher i Champions League, förutom mot Celtic då han var kvar matchen ut.