”Jag såg inte”

Skällde ut Barça för brist på Fair play för fyra år sedan - nu är Sjachtars tränare i blåsväder på nytt

FOTBOLL

Efter skandalmålet mot Nordsjälland fick Sjachtar Donetsks tränare Mircea Lucescu ta emot mycket kritik.

För fyra år sedan rasade han mot Barcelona för en liknande händelse.

Foto: AFP
Sjachtar Donetsks tränare Mircea Lucescu.

Sjachtar Donetsk är klart för slutspel i Champions League efter att ha vänt underläge mot Nordsjälland med ett skandalmål.

Det här är dock inte första gången som det ukrainska laget är med om en sådan här situation i Champions League.

För fyra år sedan – när laget mötte Barcelona – fick tränaren Mircea Lucescu ett utbrott på den spanska klubben och tränaren Pep Guardiola efter att laget förlorat med 1–2 på hemmaplan den 1 oktober 2008.

”Det är skamligt”

I slutet av matchen, vid ställningen 1–0 till Sjachtar Donetsk, sköt hemmalaget ut bollen för att en spelare skulle få vård. Då valde Barcelona att sätta igång spelet med ett inkast till en medspelare som skickade in bollen framför mål där Lionel Messi dök upp och satte 1–1.

”Barça” vann sedan matchen med 2–1.

– En skam. Det är skamligt att en stor klubb som Barcelona ska bete sig på det här sättet. Det var total brist på rent spel, sa Lucescu då.

På tisdagskvällen var det Sjachtar Donetsks 67–årige tränare som fick ta emot mest kritik. Efter Adrianos 1–1–mål var spelarna, tränarna och klubbledningen i det danska laget rasande.

– Jag är chockad över att en tränare (Lucescu) med så hög status kan stå och titta på när något sådant händer. Han stod bara där, säger Nordsjällands sportchef Jan Laursen i Viasats sändning.

– Jag hoppas att min minsta son hade gått och lagt sig så att han slapp se det här, det gick över alla gränser. Det var Lucescu som hindrade dem att göra mål, det var tydligt.

”Då var han helt iskall”

Sedan berättar sportchefen att han försökte prata med tränaren under matchen.

– Jag pratade inte med honom efteråt, men jag försökte prata med honom i paus. Då var han helt iskall. Det är trist att det blir så.

Lucescu gav sitt försvarstal i Viasat efter matchen.

– Jag ber om ursäkt för det som hände. Jag såg först inte vad som hände när jag stod vid bänken så jag frågade vad som hade hänt och Adriano sa att han hade gått på instinkt och gjort mål, säger han.

– Men vi ville att de skulle få göra mål, men det var en stor förvirring i vårt lag och då gjorde de mål. De förtjänade att göra det målet och efter 2–1 började vi spela fotboll igen. Jag är ledsen för det som hände.

”Samma problem med Barcelona”

Sedan ville Sjachtar Donetsk vinna med så stor marginal som möjligt för att bevisa att de är det bättre laget.

– Vi var tvungna att bevisa att vi är klart bättre än dem och göra så många mål som möjligt. De gjorde sitt andra mål när mina spelare var väldigt förvirrade, säger Lucescu.

– Att låta dem göra mål där hade varit fel. Vi hade samma problem när vi mötte Barcelona som gjorde mål under de sista minuterna.