Bekräftat: Benitez klar för Chelsea

Foto: SCANPIX
Rafael Benitez.
FOTBOLL

Förlusten i Champions League blev nådastöten.

På onsdagen sparkade Chelsea managern Roberto Di Matteo, 42.

Knappt tolv timmar ­senare presenterades ­Rafael Benitez.

Vid klockan 09.00 på onsdagen meddelade Chelsea att klubben sparkar Roberto Di Matteo. Orsaken var lagets svaga form den ­senaste tiden där tisdagens 0–3–förlust mot Juventus blev droppen för Chelseas ägare Roman Abramovitj.

Det är sjunde managern som den ryske miljardären sparkar sedan han köpte klubben 2003.

”Bidrar till våra mål”

”Det var en ära för mig att vara manager för klubben som jag älskade att spela för. Jag är extremt stolt över framgångarna och titlarna vi kunde vinna de sista månaderna”, säger Di Matteo i ett uttalande till managernas fackförbund LMA.

Det tog dock inte lång tid för Chelsea att hitta en ersättare. Vid klockan 19.26 offentliggjorde Londonklubben Rafael Benitez, 52, som ny manager.

”Med Benitez anser ägaren och styrelsen att vi får en manager med stor erfarenhet av fotboll på den högsta nivån. Han kan gå in omedelbart och bidra till våra mål”, skriver Chelsea i ett uttalande.

”Den 52–årige spanjoren ska träffa spelarna på ­träningsanläggningen Cobham i morgon (torsdag)”.

Skrivit på för säsongen

Benitez ses som en tillfällig lösning och har skrivit på för resten av säsongen.

Spanjoren, som gjorde sig ett namn i Europa med två ligaguld och en Uefacup­seger med Valencia, var ­manager för Liverpool 2004–2010. Där vann han bland annat Champions League och FA–cupen.

Benitez har inte tränat en klubb sedan den 23 december 2010. Då fick han sparken från Inter efter endast några månader i klubben.

FAKTA

Namn: Rafael Benitez.

Ålder: 52 (16 april 1960)

Tidigare klubbar: Real Madrid B, Real Valladolid, Osasuna, Extremadura, Tenerife, Valencia, Liverpool, Inter.