Piskad att vinna – för att köpa tid

Frändén: Källor inom klubben säger att Ancelottis öde redan är beseglat

FOTBOLL

PARIS. Carlo Ancelotti tog emot media ­efter en dag då hans tänkbara efter­trädare prytt framsidorna på franska ­tidningar.

Instruktionerna från PSG:s presschef var ”inga frågor som inte rör matchen”.

De senaste veckorna har väckt frågor om precis allt utom kvällens match mot Porto, och i dag går Carlo Ancelotti en rond mot sin egen framtid.

Kontakt är etablerad med José Mourinho.

En förfrågan finns redan planterad hos Pep Guardiolas agent.

Arsène Wenger är näste man till Paris.

I går pratade franska medier om en hel hop möjliga tränarnamn för PSG:s kommande ­säsong. Inget av dem var Carlo Ancelotti.

Italienaren hade en tuff tid i början av ­säsongen där hans PSG tappade poäng i tre inledande matcher i ligan, men ett par ­månader senare var saken åtgärdad. Paris Saint-Germain tronade ensamt i toppen av Ligue 1 och klubbens prestigevärvning ­Zlatan Ibrahimovic hade öst in mål för laget. Utan svensken blev det tyngre och hans två matcher långa avstängning kostade PSG fem poäng i tät följd.

I helgen hjälpte inte Zlatans mål mot Nice laget att ta poäng. Förlusten på ­Stade du Ray har gjort att bilan fallit halvvägs över Carlo Ancelottis nacke.

Själv sa han att han skulle ta till ”radikala förändringar” efter 1–2-matchen i helgen, i går var PSG-tränaren mer återhållsam på den punkten.

– Det handlar om taktiska detaljer som vi övat i veckan. Dessutom hade spelarna inte rätt attityd och fokus, vi tappade ­bollen för lätt. Jag tycker att kritiken delvis är ­berättigad. Vi har inte startat säsongen bra, vi ligger fem poäng efter Lyon och alla är ledsna över det, säger Ancelotti dagen ­före matchen mot ­Porto.

Bra läge att visa tvivlarna

Hans presskonferens på Parc des princes hölls i går kväll inför ett ovanligt stort ­medieuppbåd och med instruktioner till närvarande journalister från PSG:s presschef att ”bara ställa frågor om matchen mot Porto”.

Carlo Ancelotti svarade ändå tålmodigt på spörsmål kring stämningen i truppen (”den är bra, spelarna är extra motiverade av kritiken”), om varför laget har fortsatta problem (”det tar tid att bygga ett nytt lag, men ­säsongen är inte slut och vi kommer att ­vara konkurrenskraftiga i slutändan”) och om han genomlever sin karriärs svåraste stund (”nej, det är det inte, jag är van att jobba under press och svåra stunder kommer alltid”).

I kväll har Paris Saint-Germain ett ­mycket bra läge att knäppa tvivlarna på näsan – och Carlo Ancelotti att köpa sig lite tid.

Porto bjöd på säsongens tuffaste motstånd på Dragao-stadion för en månad sedan och kvällens match är en ­direkt uppgörelse om förstaplatsen i grupp A i Champions League.

Frågan är hur långt en gruppseger räcker för Ancelotti. Enligt ­personer med god insyn i klubben är hans öde i princip redan ­beseglat i och med de dystra ­resultaten i november. Matchen i kväll kommer snarare att avgöra om italienaren får gå nu eller om han kan stanna säsongen ut, då flera av ­presidenten Nasser al-Khelaifis drömefterträdare på tränarposten finns tillgängliga.

– Eftersom inga andra tränare är lediga förrän tidigast vid årsskiftet har Ancelotti ändå några matcher på sig att vända opinionen, säger en annan person med insyn i klubben.

Alla tre kan vänta sig uppvaktning

Som en tänkbar interrimlösning ska ­Qatar Sports Investments ha tänkt sig förre ­Marseille-tränaren Eric Gerets, nuvarande tränare i klubben Lekhiwa i Qatar, som ägs av shejk Tamim ben Hamad Al Thani, som av en händelse är Paris Saint-Germains ägarfamilj.

Men några kontrakt är varken ­skrivna eller rivna i Paris ännu och en bra ­insats på Parc des princes i kväll ­kommer att ge Carlo Ancelotti och hans haltande stjärngäng några ­dagar att andas ut och in innan ligaspelet tar fart igen.

Blir Paris Saint-Germain ut­spelade mot Porto kan Mourinho, Wenger och Guardiola alla vänta sig uppvaktning av Nasser al-Khelaifi i vinter, med löften om en generös lönecheck och ett lagbygge som ska växa sig ­lika högt som ­Eiffeltornet.

1 av 2
pressad Flera tunga namn har redan nämnts som ersättare till Carlo Ancelotti och enligt personer med god insyn i ­klubben gör Ancelotti sin sista säsong i PSG. Foto

Tre frågor om Ancelottis situation i PSGFränden Svarar:Utskällningar, förluster och ständiga tränarspekulationer – här är turbulensen i PSg

Vad är den största kritiken mot Carlo Ancelotti?

– Att han, flera månader senare, fortfarande inte får PSG med alla nya värvningar från i somras att uppträda som ett lag, och uppenbarligen har svårt att skapa tillräckligt med solidaritet mellan spelarna för att de ska vilja offra sig för varandra.

Carlo Ancelotti klagar själv på spelarnas ”attityd”, men får givetvis bära det tyngsta korset själv. Efter förra veckans ligacupförlust mot Saint Etienne frågade sig många ­varför Ancelotti bara gjorde ett enda byte, trots att matchen gick till förlängning och straffar, och varför han i helgen mönstrade i princip samma elva trots den uppenbara risken att spelarna var trötta.

Vem är troligast att leda PSG nästa år?

– Omöjligt att säga. Carlo Ancelotti kan så klart fortfarande rädda sitt skinn om Paris gaskar upp sig i ligan och tar sig vidare från åttondelsfinal i Champions League, men han vet från och med nu att klubbledningen jobbar med andra tänkbara lösningar och att han själv jobbar med flåset i nacken.

Pep Guardiola kan välja och vraka mellan alla storklubbar i Europa ­nästa sommar när hans sabbatsår i New York lider mot sitt slut och inget annat än att PSG kontaktat hans agent tyder på att Guardiola skulle välja Paris före någon av de andra ­riktiga giganterna.

José Mourinho kommer sannolikt att lämna Madrid och enligt Sport­bladets uppgifter från Spanien är PSG ett av portugisens hetaste alternativ.

Arsène Wenger är prestige­mässigt inte ett namn i nivå med de två, men mycket respekterad i Frankrike och möjligen på väg ”hem” efter lång tjänstgöring i utlandet.

Vad innebär situationen för Zlatan Ibrahimovic?

– Ibrahimovics respekt för Carlo Ancelotti har hittills aldrig ifrågasatts i Frankrike. Vem han skulle välja ­mellan José Mourinho och Pep ­Guardiola som tränare är knappast någon större hemlighet, och har klubben ambitioner att ha kvar ­Ibrahimovic, vilket man givetvis har, kommer svensken att tillfrågas inför ett eventuellt tränarbyte. Gör PSG en floppsäsong i år kommer Ibrahimovic oavsett vilket att placeras i än den ena än den andra klubben under ­våren och sommaren av spekulerande medier och allmänhet, men det är alldeles för tidigt att säga om Zlatan eventuellt är på väg att lämna PSG. Över januarifönstret blir svensken kvar i klubben.

24 november

PSG står för en pinsam miss när klubben på twitter ­presenterar att Ashley Cole kommer värvas under ­sommaren.

Eftersom inget ännu är klart raderas meddelandet kort därefter.

26 november

Ett par dagar efter vinsten mot Troyes, där Zlatan spelade en avgörande roll, sipprar svenskens tuffa kritik mot ­medspelarna ut i L’Equipe.

– Till och med mina söner spelar bättre än er, ska Zlatan ha fräst till lagkamraterna som inte vågat replikera.

27 november

Zlatan blir utbuad av publiken och sågad i pressen när PSG åker ut i ligacupen mot Saint-Etienne.

Le Parisien kallar Zlatan ”En besvikelse”.

29 november

Fransk press målar ut Zlatan som en mobbare efter svenskens ursinniga ­kommentarer till medspelare i PSG:s ­senaste matcher.

1 december

Zlatan skjuter in en frispark men PSG ­förlorar ändå mot Nice. Carlo Ancelotti blir ursinnig och attackerar sina egna spelare.

2 december

Dagen efter förlusten rapporteras det att José Mourinho, som uppges vilja lämna Real Madrid, är på väg till PSG.

PSG presterar inte bra nog och parkerar på en underkänd fjärdeplats i tabellen.

Carlo Ancelottis citat om den senaste förlustmatchen ekar i världens medier:

– PSG är ett seriöst projekt, men just nu är inte mina spelare seriösa, jag är besviken på hela laget.

3 december

José Mourinho och Pep Guadiolas namn viskas runt PSG och Carlo Ancelotti är pressad inför dagens Champions League-match mot Porto.