”Vi behöver Zlatan”

PSG vidare – nu agerar klubben: ’Ska göra allt för att få Ibra spelklar’

FOTBOLL

PARIS. PSG är vidare till kvartsfinal.

Nu sätts allt fokus in på att överklaga Zlatans avstängning i den första kvartsfinalen.

– Vi behöver honom för att gå vidare, säger Christophe Jallet till Sport­bladet.

Hoppas på spel Zlatan Ibrahimovic är avstäng i den första kvartsfinalen. Men PSG kommer att lägga stort fokus på att överklaga avstängningen för att få svensken spelklar.Drömmen lever Zlatan, Lavezzi och Ancelotti är i kvartsfinal i CL. PSG:s storslagna dröm kan fortfarande bli verklighet.Carlo Ancelotti.

Stämningen var hög i PSG:s omklädningsrum sent i går kväll. Resultatet 1–1 mot Valencia räckte för att ta Paris Saint-Germain till kvartsfinal i Champions League.

Spelarna och Ancelotti tillät sig att njuta av stunden och lättade jubla tillsammans.

Den senaste tiden har varit tuff med mycket intern spänning och kritik, inte minst efter förlusten mot Reims i helgen. I natt var lättnaden påtaglig i PSG-lägret.

Tränare Carlo Ancelotti var mycket glad när han sent omsider kom ut i intervjuzonen, log och sade:

– Allez Paris! Heja Paris!

Zlatan, som var avstängd, var på plats på Parc des Princes. Efter matchen gick han till omklädningsrummet för att ansluta sig till de lyckliga lagkamraterna.

– Vi sade inte så mycket, vi var bara glada, säger Christophe Jallet till Sportbladet och fortsätter:

– Det här är exceptionellt. Det är ett stort ögonblick, för laget och mig som person.

”Kommer att saknas”

Kvartsfinalerna lottas den 15 mars. Det enda smolket i glädjebägaren är att Zlatan är avstängd även i den första kvartsfinalen.

PSG kommer nu att lägga stort fokus på sitt överklagande för att försöka få Zlatan spelklar till det mötet.

– Vi hoppas att lyckas få igenom vårt överklagande. Vi får se, vi kommer att göra allt vi kan, säger tränare Ancelotti och tillägger:

– Vi behöver Zlatan, både för hans kvalitet och erfarenhet.

PSG-ägaren nöjd

Samma sak säger Christophe Jallet:

– Han kommer absolut att saknas. Men i värsta fall ­måste vi använda de vapen och den styrka vi har och så blir det en returmatch. Där kan han spela oss till semi­final.

PSG:s president Nasser Al-Khelaifi var mycket nöjd när han efter matchen mötte medierna.

– Kvartsfinalen var vårt mål. Nu kommer det att bli tufft, alla lag vi möter härifrån blir svåra, så är det på den här nivån.

Zlatans alla år i Champions League

Så har det gått Från starten i Ajax till årets äventyr med PSG

2001/2002 – Ajax:

Utslaget i kvalet. Färsk i Ajax, men fick förtroendet i playoff-mötet mot Celtic, där en viss Henrik Larsson då fortfarande huserade. Ibrahimovic blev mållös och skottarna avancerade till gruppspel efter seger med totalt 3–2 i dubbelmötet.

2002/2003 – Ajax:

Utslaget i kvartsfinal. Start-debut i Champions League – det firade Zlatan med att göra två mål mot Lyon. Ajax slutade tvåa i sin grupp, men fick respass i kvartsfinalen mot Milan (för-lust, 2–3). Svensken gjorde totalt tre mål i turneringen.

2003/2004 – Ajax:

Ajax hade skramlat ihop sex poäng efter halva gruppspelet när raset kom. Tre raka förluster gjorde att man slutade sist i gruppen. Milan och Celta Vigo avancerade och Zlatan gjorde bara ett mål i turneringen.

2004/2005 – Juventus:

Utslaget i kvartsfinal. Juventus vann grupp C överlägset och följde upp succén med att slå ut Real Madrid i åttondelen. I kvartsfinalen blev dock Liverpool en övermäktig uppgift, men ”Juve” behövde inte skämmas – Liverpool gick till slut och vann turneringen. Ibrahimovic gjorde inget CL-mål den säsongen.

2005/2006 – Juventus:

Utslaget i kvartsfinal. Efter ett lyckat gruppspel både för Juventus och Zlatans del tog äventyret åter‧igen slut i kvartsfinalen. Denna gång var det Arsenal som satte stopp för frammarschen. Zlatan gjorde totalt tre mål i turneringen, samtliga kom i gruppspelet.

2006/2007 – Inter:

Utslaget i åttondelen. Inter inledde gruppspelet med två raka förluster men repade sig snabbt och avancerade som tvåa. De fick se sig utslaget efter färre gjorda bortamål i dubbelmötet mot Valencia i åttondelen. ”Ibra” blev mållös i den CL-säsongen.

2007/2008 – Inter:

Utslaget i åttondelen. Lekte hem gruppsegern och Zlatan öste in mål. Men återigen tog det stopp redan i åttondelsfinalen. Liverpool avancerade efter totalt 3–0 i dubbelmötet. Zlatan gjorde fem mål, alla i gruppspelet.

2008/2009 – Inter:

Tog sig med nöd och näppe vidare från en till synes ganska enkel grupp. Manchester United, som senare gick till final, blev dock en för svår uppgift i åttondelen. Zlatans totala målskörd: En fullträff.

2009/2010 – Barcelona:

Utslaget i semifinalen. Klubbytet bäddade för något riktigt stort, men drömmen krossades av, just det, Inter. José Mourinhos vilda segerfirande blev snabbt en klassiker. Zlatan Ibrahimovic var inte fullt så lycklig. En klen tröst: Svensken fick lägga fyra nya CL-mål till samlingen.

2010/2011 – MIlan:

Utslaget i åttondelen. Nytt år, ny klubb. Men det ville sig inte den här gången heller. Som så många gånger förr var det engelskt motstånd – nu i form av Tottenham – som hindrade svensken från titeln han alltid drömt om. Ibrahimovic stod för fyra mål i turneringen.

2011/2012 – Milan:

Utslaget i kvartsfinal. Milan var på väg mot ett historiskt ras i åttondelsfinalen mot Arsenal, men klarade sig med hjärtat i halsgropen. I kvartsfinalen mot Barcelona tog det dock tvärstopp. Zlatan hann ändå med att göra fem mål i turneringen.

2012/2013 – PSG:

Vann gruppen före Porto.

Ställdes mot Valencia i åttondelsfinal. Zlatan drog på sig ett sent rött kort, men laget gick vidare med totalt 3–2. Det är oklart om Zlatan får spela den första kvartsfinalen. PSG har överklagat avstängningen.