Nu bestäms hans CL-öde

Uefas nämnd beslutar om Zlatans överklagan: ”Första domen spelar ingen roll”

1 av 5 | Foto: EPA SPORT
FOTBOLL

PARIS. I dag lottas PSG kvartsfinalmotstånd i Champions League – ett dubbelmöte där man har Zlatan Ibrahimovic avstängd i första matchen.

Men klubben har överklagat Uefas beslut och kallas i dagarna till organisationens huvudkontor för att försöka få den svenske anfallaren spelklar.

– Den första domen spelar ingen som helst roll, nu öppnas fallet från början, säger Björn Ahlberg, som sitter med i Uefas ”Appeal Body” som bestämmer Ibrahimovics framtid.

Björn Ahlberg.

I dag får Paris Saint-Germain veta vilken motståndare som väntar i kvartsfinalen i Champions League. Samtidigt väntar man beslut om huruvida Zlatan Ibrahmovic får vara med i klubbens första kvartsfinal i turneringen på 18 år. Den franska klubben har överklagat Uefas beslut att stänga av Ibrahimovic i två matcher på grund av en stämpling på en Valencia-spelare i slutminuterna av första åttondelsfinalen i Spanien.

Ahlberg jävig

Det är rejält med hyschpysch när Uefas nämnd för överklagan av disciplinbeslut sammanträder på huvudkontoret i schweiziska Nyon, men beslutet väntas i dag eller allra senast i början på nästa vecka, och av de tolv personerna på Uefas lista väljs tre eller fem ut för att fatta ett beslut om Paris Saint-Germains överklagande.

Björn Ahlberg blir inte en av dem. Han är enligt Uefas regler jävig.

– Man måste meddela om man exempelvis träffat eller känner spelaren ifråga, och kommer man från samma land som spelaren så är man automatiskt borta från de här besluten, säger Ahlberg.

PSG skickar advokat

Uefas första beslut att stänga av en spelare, i det här fallet Ibrahimovic, kommer mer eller mindre direkt efter det inträffade och mötet hålls generellt via telefonkonferens. Men när det gäller överklagan av beslut träffas de utvalda i Uefas ”Appeals Body” alltid i Nyon för att överlägga.

PSG skickar en advokat och ibland kan spelaren själv också skicka en egen advokat, vilket var fallet när klubben överklagade en avstängning mot Zlatan Ibrahimovic tidigare under säsongen då han satt en fot i bröstet på Saint-Etiennes målvakt Stéphane Ruffier.

Dessutom finns en inspektör från Uefa, en sorts åklagare, med vid processen och båda parter kan höra vittnen och plädera för sin sak innan juryn drar sig undan för att förhandla fram ett beslut.

Att Ibrahimovic fick två matchers avstängning i första läget behöver inte vara någon fingervisning för hur juryn kommer att resonera.

– Jag har ingen statistik på hur ofta beslut ändras, men har ett beslut överklagats så behandlas det som om man tittar på det från första början, säger Björn Ahlberg.