Sportbladets experter tippar Champions League

Frändén, Niva, Bank, Wegerup och Wennman om kvartsfinalerna

FOTBOLL

Vad är grejen med matchen?

Malaga–Dortmund

Johanna Frändén:  Åttondelsfinalernas två elever på besök i högstadiet. Málaga med enorma ekonomiska problem efter en Qatar-satsning som gick på grund och Dortmund som tycks lösa det mesta på ren inspiration och med ett fantastiskt hemmastöd. 

Tips: Dortmund.

Erik Niva: Att Borussia Dortmund fått ett drömläge mot det lägst rankade laget som återstår i turneringen. De är ett enda steg ifrån att bryta igenom till den verkliga eliten, och det steget visade sig vara mindre än befarat.

Tips: Dortmund.

Simon Bank: Eftersom vi lockas mer av det dramatiska sönderfallet än det skötsamt uppbyggda så… det är klart att den osannolika historien om Málaga, shejkpengarna och laget som riskerar att försvinna kommer att vara den mest berättade inför de här mötena.

Tips: Dortmund.

Jennifer Wegerup: Ursäkta, men här känns det som om jag får fundera lite över frågan. Minst heta mötet i mina ögon. Dortmund är starkast, även om Malaga visat att man gillar att skrälla.

Tips: Dortmund.

Peter Wennman: Grejen med matchen är att vi ser Europas nästa älsklingslag, Borussia, i aktion. Jag såg dem live mot Man City och blev ruggigt imponerad. De kan gå till final i år och vinna nästa år.

Tips: Dortmund.

Real Madrid–Galatasaray

Johanna Frändén: : Det ses kanske inte som någon återkomst av Zlatan-mått i vårt hörn av världen, men Hamit Altintop la likväl en helt onödig säsong på Real Madrid där han aldrig gjorde något riktigt avtryck. Gissa om mittfältaren vill visa Bernabéu-stadion vad han kan.

Tips: Real Madrid.

Erik Niva: Att Galatasaray får spela en Champions League-kvartsfinal inför sin vanvettiga hemmapublik. Oavsett resultat i förstamatchen kommer returen bjuda på en inramning att minnas.

Tips: Real Madrid.

Simon Bank: José Mourinho har sina bollbarn över hela Europa, men det finns få som står honom lika gärna som Wesley Sneijder och Didier Drogba. Det kommer vara mycket kärlek i luften när de springer in i varandra från varsitt håll.

Tips: Real Madrid.

Jennifer Wegerup: Underbare dåren Mourinho och hans lag, som jag tror tar hem rubbet. Mot galna Galatasaray. Alla som varit på fotboll i vidunderliga vackra, vilda Istanbul vet vad det innebär, Real får ingen lätt resa i Turkiet. Och jo, så har vi ju vår andre svensk här, Elmander.

Tips: Real Madrid.

Peter Wennman: Här gäller bara en sak: Real måste skaffa sig ett gediget försprång om inte returen i Turkiet ska bli en veritabel mardröm. Så grejen: hur länge håller Galatasarays försvar? tio minuter? 30? 60? Eller rent av 90?

Tips: Real Madrid.

PSG–Barcelona

Johanna Frändén: : Ja, vad är inte grejen i den här matchen? Om vi bortser från Zlatans andra återbesök på Camp Nou är ju den här matchen också Málaga–Dortmund-matchens aningen äldre tvillingsyster. Ett ideologiskt krig, både i synen på fotboll och i synen på pengar, men framför allt två lag som i grunden faktiskt har samma kungahus i Qatar bakom sig.

Tips: Barcelona.

Erik Niva: Om man bortser från det där självklara med begynnelsebokstaven Z? Kanske det pikanta faktumet att Qatars statskassa har sina slantar med på båda sidor av det här mötet.

Tips: Barcelona.

Simon Bank: Qatar-länken? Köpprojektet mot la Masia? Leonardos bröllopsplaner? Äh, alla vet ju vilken huvudhistorien kring den här krocken blir. Man behöver inte ens ta på sig sina svenskglasögon för att se det.

Tips: Barcelona.

Jennifer Wegerup: ”Inte nu igen”. Så sa Zlatan redan i fjol då Milan fick Barcelona igen. Jag hade hellre sett en ny motståndare för Zlatan. Och för PSG som lag var knappast Barça förstavalet på motståndarlistan.

Tips: Barcelona.

Peter Wennman: Och vad väntar ni er för svar? Nånting som inte har med Mr Ibrahimovic att göra? Svårt, det. Den andra grejen med matchen som sådan är att Barcelona vinner löjligt lätt.

Tips: Barcelona.

Bayern München–Juventus

Johanna Frändén:: En gigant som darrat när det gällt som mest de senaste säsongerna. En annan som vaknat till liv och imponerande nog lyckats låta anklagelser om läggmatcher och mutor stanna utanför planen. Omgångens på förhand mest jämna kvartsfinal. 

Tips: Juventus.

Erik Niva: Semiupprepningen av semifinalen. Bayern innehåller stommen till det tyska lag som förlorade sommarens EM-final mot ett Italien med ryggraden från Juventus? Samma favoritviktning nu som då – samma favoritfall?

Tips: Bayern.

Simon Bank: De två klassiska klubbar som klarat transformeringen till en ny europakarta bäst brakar ihop i det som kommer bli den taktiskt mest intressanta matchen. Turneringens två bästa kantspel, och Schweinsteiger vs Pirlo. Säkerhetsbälte på.

Tips: Bayern.

Jennifer Wegerup: För mig personligen är det förstås att Juve är enda italienska lag som återstår. Övrigt? Är inte detta den kanske fotbollsmässigt allra mest intressanta av alla kvartarna? Jo, jag tycker det. Bayern är favorit men Contes Juve kommer att bjuda upp till dans och jag kommer att njuta av att titta på.

Tips: Juventus.

Peter Wennman: Ska man hitta en överraskning i dessa kvartsfinaler så är det här. Jag undrar vad Juve lärde sig av Arsenals seger i München senast. De kommer i alla fall inte att släppa till mycket bakåt. Jag tror på en stark italiensk insats.

Tips: Juventus.

Vilka vinner Champions League?

Johanna Frändén: Tyskarna var min skrällutmanare när vi tog ut slutsegrare i Sportbladets Champions League-bibel, så jag får hålla fast vid det. Det känns inte helt orimligt heller, även om jag har svårt att se ett formtoppat Barcelona gå in i den gula väggen i en Champions League-final på Wembley.

Erik Niva: Barcelona. Deras högstanivå är den högsta. När de är som bäst så är de bäst.

Simon Bank: Som Franck Ribéry sa i helgen: ”Det är inte de andra som är värdelösa, det är vi som är så här bra”. Jag håller kvar vid ursprungstipset FC Bayern.

Jennifer Wegerup: Real Madrid. Den här gången klarar Mourinho att leda sitt lag hela vägen och får återigen triumfera som bara han kan.

Peter Wennman: Krutov-Larionov-Makarov (Messi-Iniesta-Xavi).