Göteborg ute ur Champions League

Drömvolleyn räckte inte

Foto: TV4 SPORT
Göteborg tog läckert ledningen med 1-0 - men tappade allt i slutet av matchen.
FOTBOLL

Först hände inget.

Sedan hände allt.

Efter 1–3-förlust hemma mot Juvisy Essonne är Göteborg utslaget ur Champions League.

– Det studsade inte vår väg, säger lagkaptenen Stina Segerström.

Efter en makalöst händelsefattig timme började det hända grejer i onsdagens kvartsfinalretur på Valhalla.

Vid ställningen 0–0 gjorde tränaren Torbjörn Nilsson två täta byten. In kom Cathrine Dyngvold och Olivia Schough och Göteborg gick över från 4–5–1 till 4–4–2. I 65:e minuten kom också matchens första mål när Yael Averbuch klippte in 1–0 till Göteborg, ett snyggt skott som hittade krysset och jämnade ut dubbelmötet eftersom Juvisy vann med 1–0 i Frankrike förra veckan.

Plötsligt öppnade matchen upp sig rejält.

– Det är möjligt att vi skulle ha säkrat då och gått tillbaka till 4–5–1, men det kändes som att matchen var vår, säger Torbjörn Nilsson.

Miss av Dyngvold

Dyngvold rann igenom och hade ett jätteläge i 73:e minuten, men avslutade med ett misslyckat lobbförsök. Mål där och Göteborg hade haft ena benet i semifinal.

I stället var det en annan inhoppare som fick ikläda sig hjältinnerollen. Juvisys Camille Catala fick först ett läge bara minuten efter Dyngvold. Men Göteborgsmålvakten Kristin Hammarström, vars största utmaning så långt var att hålla värmen i den bistra kylan, rusade ut och stod i vägen.

Hammarström skulle få mer att göra bara två minuter senare. Johanna Almgren misslyckades med en rensning, och i röran därefter hittade Catala rätt intill stolpen. En onödig bjudning av Göteborg.

– Det är ett par misstag av några spelare när vi inte får bort bollen, säger Nilsson.

2–1 drog ned rullgardinen

I 86:e minuten slog Catala till igen – 2–1 till Juvisy och rullgardinen fullständigt neddragen för Göteborg. Med matchen redan avgjord kom ytterligare ett mål för fransyskorna i slutminuterna.

Malmö har en mikroskopisk chans att nå semifinal, men då måste laget på torsdagen vända 0–5 mot suveräna Lyon. Allt talar för att Sverige för tredje året i rad inte har ett lag med i Champions Leagues semifinaler.

– Vi kanske ska omvärdera att damallsvenskan är den bästa ligan om det här är Frankrikes fjärdelag, säger Torbjörn Nilsson.

– Konkurrenssituationen blir svårare och svårare för oss.

FAKTA

Resultat Champions League:

Göteborg–Juvisy, Frankrike 1–3 (0–0)

kvartsfinal, andra matchen

1–0 Yael Averbuch (65), 1–1 Camille Catala (77), 1–2 Camille Catala (86), 1–3 Janice Cayman (90).

Juvisy, Frankrike vidare med sammanlagt 4–1.

Torres, Italien–Arsenal 0–1 (0–1)

0–1 Ellen White (4).

Arsenal vidare efter sammanlagt 4–1.

Carl Göransson/TT