Schelin sänkte Malmö på nytt

Lyon återigen för svårt för Malmö

Foto: BILDBYRÅN
Schelin gör 1-0 mot Malmö.
FOTBOLL

Lotta Schelin och hennes suveräna Lyon blev återigen för mycket för LDB FC Malmö. Svenskorna föll med 0–3 hemma och åkte som väntat ur Champions League i kvartsfinalen.

Dagen efter Göteborgs CL-sorti mot franska Juvisy var det Malmös tur. Därmed är Sverige utan lag i semifinalerna för tredje året i följd. Inget vidare facit för en liga som många kallar världens bästa.

– I dag kan vi inte säga, tror jag, att allsvenskan är världens bästa liga. Inte med det jag ser i dag, inte med det jag såg i går, inte med det jag sett nere i Potsdam eller nere i franska ligan, sade Sveriges förbundskapten Pia Sundhage till TT i råkylan på Malmö IP:s läktare.

Exakt varför topplagen i Europa sprungit ifrån de svenska lagen har hon inget svar på i dagsläget.

– Men det kanske är viktigt att ställa sig frågan och söka svar på den.

Inte förlorat på 100 matcher

Det är över 100 matcher sedan Lyon förlorade senast. Utan hopp om avancemang efter förra veckans 0–5-förlust i Frankrike var Malmös mål att bryta den mäktiga sviten. Men planen sprack redan i den 15:e minuten när Lotta Schelin rann igenom och satte 1–0.

I den 53:e minuten sköt inhopparen Megan Rapinoe 2–0 via ribban – tveksamt dock om bollen verkligen var över mållinjen – och i den 89:e nickade Wendie Renard in 3–0.

– Vi har presterat bra i två matcher och för oss känns det ju fantastiskt att vinna med 8–0 över två matcher, sade en frusen Lotta Schelin efteråt.

– Vi har varit effektiva och bra framför målet och det har gett utdelning.

”Inte 8-0 bättre”

Vad svenska lag måste göra för att komma i kapp lag som Lyon hann den svenska stjärnan inte svara på innan hennes tränare Patrice Lair bryskt kommenderade henne att lämna presskonferensen efter knappt fem minuter med hänvisning till helgens ligamatch.

Malmös Ramona Bachmann lyfte dock fram just effektiviteten som den stora skillnaden mellan lagen – den här gången i alla fall.

– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att vi är efter dem så mycket. I dag gjorde vi faktiskt en bra match men vi gör helt enkelt inte mål på de chanser vi får och det är nog skillnaden mellan oss och dem, sade Ramona Bachmann.

– Jag tycker inte att man kan kolla så mycket på resultatet. Det är klart att det ser ganska hårt ut när man ser att det står 8–0, men jag tycker inte att de är 8–0 bättre.

FAKTA

Resultat:

Malmö–Lyon 0–3 (0–1)

kvartfinal, andra matchen

0–1 Lotta Schelin (15), 0–2 Megan Rapinoe (53), 0–3 Wendie Renard (90).

Lyon vidare med sammanlagt 8–0.

Rossijanka, Ryssland–Wolfsburg 0–2 (0–0)

0–1 Conny Pohlers (71), 0–2 Lena Gössling (88).

Wolfsburg vidare med sammanlagt 4–1.

Johannes Cleris/TT