Så splittras stjärnlaget

Spelarna flyr Tyresö efter CL-finalen: ”Blir sista natten med gänget”

FOTBOLL

Final i världens största klubbturnering.

Sedan splittras Tyresö FF.

– Det här blir sista ­natten med gänget, säger tränaren Tony Gustavsson.

Tony Gustavsson.

Den ekonomiska krisen är så pass djup att Tyresö tvingats ta hjälp av Uefa för att över huvud taget kunna spela Champions League-finalen mot tyska Wolfsburg.

Turneringens styrande organ har gått med på att ­betala ut delar av pris­summan i förskott så att Stockholmsklubben har råd med resa och boende.

Efter finalen splittras laget: Minst sju tongivande spelare kommer att lämna.

”Bra stämning”

– Självklart är alla medvetna om att det här blir sista natten med gänget, säger tränaren Tony Gustavsson – men slår också fast att just det faktumet har lett till att stämningen i truppen är bättre än den varit på länge.

– Vi har slutit oss samman efter en turbulent och ­jobbig tid. Det här är ett lag med en gemensam dröm som ingen ska få ta ifrån oss. Jag pratar ju engelska med gruppen och ­säger ofta ”embrace the moment”, ta till­vara på tillfället, för det är få förunnat att få spela en Champions League-final. Och just nu upplever jag att alla vill ta till vara på varje ­minut tillsammans, säger han.

När väl stjärnor som ­Marta, Christen Press, Véronica Boquete och Caroline ­Seger tar farväl av klubben vill Tony Gustavsson att de ska göra det som mästare.

Fokuserar på finalen

– Det skulle betyda enormt mycket för mig som tränare att få glädjas med de här spelarna. Åskådare ser bara de 90 minuter som matcherna spelas, men vi ledare ser allt slit som ligger bakom. Alla svettdroppar, all frustration, tränings­värken, sorgen men också g­lädjen.

Själv då? Kommer du vilja vara kvar och börja bygga laget på nytt?

– Alltså, det viktiga just nu är att fokusera på rätt ­saker. Frågor om ekonomi, utgående kontrakt och s­pelare som lämnar måste vi lägga åt sidan så länge, just för att få en hundra­procentig fokus på finalen. Efter den kan vi börja prata om klubbens långsiktiga ­fokus, säger Tony Gustavsson.

Fotnot: CL-finalen för damer mellan Tyresö och Wolfsburg sänds på SVT1 på torsdag med start 20.30.

FAKTA

HÄR ÄR TYRESÖS UPPLADDNING INFÖR FINALEN

I går: Landade i Lissabon på förmiddagen och hade sedan dubbla träningspass, varav det ­senare var en stängd träning där man nötte på fasta situationer och taktiska detaljer.

I dag: Vilodag med tid för ­behandling och återhämtning.

I morgon: Träning på finalarenan och därefter presskonferens.

Torsdag: Final på ­Estádio do Restelo, mot ­tyska VfL Wolfsburg, ­klockan 20.30 svensk tid.