Skrällplanen i kväll: Snabba kontringar

Foto: ANDREAS BARDELL
Juventus på bortaplan kommer bli en svår nöt att knäcka för Åge Hareide och hans mannar. Ett av MFF-tränarens drömscenarion är himmelsblåa mål – på snabba kontringar.
FOTBOLL

TURIN. Åge Hareide startar med samma manskap som mot Salzburg. Och satsar på kontringar mot Juventus.

– Där ligger vår största chans, säger MFF-tränaren.

Malmö FF ställs mot ett, på förhand och i alla avseenden, överlägset Juventus i kväll, som väntas föra matchen och pressa tillbaka de svenska mästarna.

Då finns det framför allt två möjligheter för MFF att ställa till det för det italienska storlaget:

Fasta situationer där man kan flytta upp laget.

Kontringar när Juventus pressar på.

I fjolårets Champions League gjordes det 37 mål på hörna, vilket var 37 procent mer än två år tidigare.

”Vara vakna”

Men Åge Hareide ser inte de egna hörnorna som ett vapen i kväll.

– Italienarna är extremt duktiga på att försvara sig så jag tror inte det blir ett speciellt moment för oss, säger MFF-tränaren.

Däremot varnar han för Juventus hörnor.

– Där ska vi vara väldigt vakna för de har både längd och styrka i laget.

I stället ser Hareide de egna kontringarna som det stora vapnet att störa Pogba & Co med. – Vår största chans ligger i omställningsspelet. Där har vi spelare som är snabba och duktiga med boll. Och så har vi folk som kan hugga bakom och fysik att hantera duellspelet. Det ska bli intressant, säger Hareide. Sent i går kväll avslöjade Sportbladet på nätet att Hareide startar med exakt samma manskap och taktiska uppställning (5-3-2) som i bragden mot Salzburg. Detta trots haveriet senast mot Häcken (Matias Concha är dock utbytt mot Erik Johansson).

Utan press

– Issac Kiese Thelin och Markus Rosenberg är i min mening de två bästa anfallarna i svensk fotboll i dag, och det vet Juventus. De gör mål och hittar varandra på ett väldigt, väldigt bra sätt. Ihop med (Emil) Forsberg och Magnus Eriksson har vi fyra som kan göra något.

Efter att ha klarat av det nerviga kvalet spelar nu MFF helt utan press.

– Juventus räknar med tre poäng mot Malmö FF och man måste plocka dem för att det ska vara godkänt i deras ögon. Det talar till vår fördel. Vi behöver inte alls uppleva samma tyngd på oss själva. Vi kan uppträda lite annorlunda, vilket kan bli jobbigt för Juventus, säger Hareide.

Fem punkter för att MFF ska snuva Juventus på poäng i kväll

Sätta kontringarna

Lyfts fram av Hareide själv som den stora chansen. Varför inte en repris på Rosenbergs 3–0-mål mot Salzburg? MFF kommer dock inte att få många chanser så det gäller att ta tillvara dem.

Storspel av Robin Olsen

När FCK fick oavgjort mot Juventus i CL-premiären i fjol storspelade Johan Wiland. Det behöver Olsen också göra i kväll.

Järnkoll på Carlos Tevez

Kanske världens bäste targetspelare sett till storleken – tack vare sin rörlighet. MFF-backlinjen måste hela tiden lämna över honom i rätt ögonblick. Sen har vi hans frisparkar också...

Def. Fasta situationer

Hareides egen varning. Italienarna är alltid starka på fasta situationer. Juventus – med spelare som Llorente och Bonucci – är förstås inget undantag.

Stoppa mittfältarna

MFF måste se till att plocka upp framför allt Marchisio och Asamoah när de kommer i djupled från ­centrala mittfältet. De är ­stora hot där.