Beenhakker om Ibra: ”Vi älskar varandra”

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Beenhakker klappar om Zlatan efter deras möte i VM 2006.
FOTBOLL

År 2001 värvades Zlatan Ibrahimovic till Ajax av Leo Beenhakker.

I morgon möter svensken sin gamla klubb i Champions League och Beenhakker minns en fin relation – som nu runnit ut i sanden.

– Jag kanske låter som en gammal, sentimental gubbe men jag förälskade mig omedelbart i den pojken, säger Ajax tidigare sportchef till Voetbal Primeur.

I morgon återvänder Zlatan Ibrahimovic till Amsterdam Arena för match mot sin tidigare klubb, Ajax. Det holländska klubben var svenskens första utlandsklubb efter att han lämnade Malmö FF år 2001. Mannen som tog Zlatan till Ajax var dåvarande sportchefen Leo Beenhakker.

Klassiska är sedan bilderna från VM 2006 när Beenhakker, då förbundskapten för Trinidad och Tobago, kramade om Zlatan efter matchen landslagen emellan.

”Tittade mig rakt in i ögonen”

Och när svensken nu återvänder till Holland talar Beenhakker ut hos Voetbal Primeur om en relation som ”olyckligtvis” runnit ut i sanden.

– Jag kanske låter som en gammal, sentimental gubbe men jag förälskade mig omedelbart i den pojken. Jag såg honom på ett träningsläger på La Manga och efter en timme var jag helt såld. Efter träningen väntade jag på honom på spelarhotellet för en kopp kaffe. Framför mig satt en stor och stark kille som tittade mig rakt in i ögonen och visste vad han ville ha.

Kostade mycket

Det var dock ingen enkel värvning för Ajax att göra. Malmös höga prislapp – som till slut landade på 82,5 miljoner kronor – skrämde Ajax-ledningen, men Beenhakker stod på sig.

– Det var mycket pengar för en 19-åring men jag har aldrig varit så övertygad om en spelares förmåga. Han kallas ibland barnslig, men jag har aldrig haft problem med hans karaktär. Utan personlighet kan man inte prestera som han gör. Ibland är han kanske arrogant, men vad gör det? Och lita på mig: Zlatan är en fantastisk människa, med stort hjärta, säger Beenhakker till Voetbal Primeur.

Sågs sist 2006

Och så var det den där återföreningen under VM i Tyskland 2006. Då Zlatan, trots en besvikelse till slutresultat, 0-0, lös upp när han pratade med Beenhakker efter matchen. Men det var också sista gången de sågs.

– När vi kom ut för att värma var svenskarna redan igång med sin uppvärmning. Därför var det ganska talande att han helt sonika vandrade ut för att hälsa på mig. Efter det mötet har jag bara haft sporadisk kontakt med honom och det har runnit ut i sanden. Det är väldigt olyckligt eftersom vi gått igenom så mycket tillsammans. Jag vet en sak säkert, att vi älskar varandra.

Matchen mellan Ajax och PSG sänds i Viasat Fotboll – avspark 20.45 i morgon kväll.