Greppa kronjuvelerna & hoppas på det bästa

Sjögren: Zlatans frisparkar en mardröm för muren – men en dröm för målvakterna

FOTBOLL

Blunda, ta i, skjut och hoppas på det bästa.

Välkommen till Zlatan Ibrahimovics frisparksskola.

En skräck för alla murar – en dröm för alla målvakter.

Patrik Sjögren.

Nu var jag kanske hård, men det är dags att vi pratar om det här nu. Zlatan Ibrahimovics frisparkar – och det faktum att han precis alltid, överallt, tar dem.

Mot Ajax hade svensken tre bra möjligheter på liggande boll. Två gånger sköt han i den stora öppningen bredvid muren till målvaktens stora glädje och lättnad. Den tredje gången träffade han den täckande spelaren bredvid muren. Det kändes ändå som ett framsteg.

Näst sämst enligt statistiken

Zlatans frisparkstaktik påminner till mångt och mycket om den en gammal småsadistisk tränare till mig en gång i tiden hade. När vi var 13 år skickade vi fram killen som sköt allra hårdast i laget med ordern att dundra bollen rakt i muren. Helst i midjehöjd. Han smällde på och motståndaren föll ihop i smärtor utan vare sig luft eller några större förhoppningar om att kunna få barn i framtiden. Resten av matchen kunde du ge dig fan på att muren flyttade sig. Öppet mål med andra ord.

Det fungerade alldeles utmärkt mot nyblivna tonåringar som inte ville offra sina fortplantningsmöjligheter på en dammig grusplan men det fungerar inte på Zlatans nivå. Därför måste vi ändå ställa oss frågan om det inte är dags för superstjärnan att kliva åt sidan och ge någon annan spelare chansen. Inte minst i landslaget.

Hösten 2012 tog whoscored.com fram statistik som visade att Sebastian Larsson var hela Premier Leagues bäste frisparksskytt. Zlatan Ibrahimovic var näst sämst i hela Europa.

Statistik kan självklart ljuga, med en fantastisk frisparksskytt som Andrea Pirlo efter Zlatan i den sammanräkningen, men det som bekymrar mig är hur Ibrahimovic missar sina frisparkar. De är sällan precis utanför. De är sällan bortmotade av jätteräddningar. De är oftast i muren eller mitt på mål. Och jag vet inte om de ärligt talat är SÅ förbannat hårda då heller. Ibland slår som bekant den berömda blixten ner men det känns som på tok för sällan och alltmer som slumpartat.

Zlatan: Jag är Zlatan

Hade 32-åringens lag saknat andra frisparksskyttar av kvalité hade jag förstått att han dänger till precis alla liggande bollar på offensiv planhalva. Men i PSG återfinns numera David Luiz med en av fotbollsvärldens läskigaste bollbanor. I landslaget är Sebastian Larsson kvar och där står även Kim Källström med en giftig vänsterfot.

Inför EM-kvalet mot Österrike ställde jag frågan till Kim om det går att förhandla med Zlatan på planen.

– Ja, det gör det absolut. Jag slog frisparkar i Portugal, ”Seb” har slagit några och Zlatan har slagit några. Det är lite hur man känner i matchen och hur läget är, sa Källström.

Han kan vara en slipad diplomat ibland den gode Kim. Min gissning är att den förhandlingen snarare går:

Kim: Jag är sugen.

Seb: Jag är sugen.

Zlatan: Jag är Zlatan.

Sedan är det bara för försvarsmuren att ställa upp, greppa kronjuvelerna med sitt allra fastaste grepp, stirra mot skyn och hoppas på det bästa.