Sverige är bättre än England i CL

Siffrorna som får England att slå larm

Foto: Andreas Bardell/AP
FOTBOLL

Fyra engelska lag – men bara 17 engelska spelare.

Trupperna till årets Champions League innehåller faktiskt två fler svenskar än engelsmän.

Nu vill engelska fotbollsförbundet ändra regelverket.

Det är Spanien och Brasilien som dominerar europeisk fotboll. Det visar den truppsammanräkning som spanska AS gjort, som återges av norska TV2, över årets deltagande lag i Champions League.

Den visar att 82 spanjorer och 76 brassar är anmälda till CL. Bakom de två nationerna skuggar Tyskland med 56 spelare och Frankrike med 44.

19 svenskar får spela

Trots att England har fyra lag i turneringen (Arsenal, Manchester City, Liverpool och Chelsea) så får de inte ens ihop till en hel CL-trupp på 25 spelare när det kommer till engelsmän. Totalt 17 engelska spelare är anmälda till Europas finaste klubblagsturnering – två färre än Sverige!

19 svenska spelare får spela CL, mycket självklart tack vare Malmö FF:s avancemang. Men trots bara ett svenskt lag, att jämföra med Englands fyra, är vi alltså bättre än engelsmännen när det kommer till antalet deltagande inhemska spelare i de totalt 32 klubbarna.

I den första omgången fick dessutom bara tolv av Englands 17 spelare speltid. En oroande utveckling för fotbollsnationen som redan gör försök att bryta tendensen.

Vill stoppa icke EU-spelare

Det engelska fotbollsförbundet jobbar just nu på ett förslag för att minska antalet icke EU-spelare i Premier League med hälften. Det nuvarande systemet kräver arbetstillstånd där spelaren måste ha gjort 75 procent av landskamperna de senaste två åren eller visa att de är en ung och lovande spelare.

Nu vill FA kräva att spelare som kommer från länder utanför EU inte får lånas ut – för att på så sätt ersätta utländska truppspelare med engelska.

– Vi vill ändra systemet. Det nuvarande systemet är en fars - 80 procent kommer in på en överklagan för managern visar upp en film som säger att den här spelaren är extraordinärt bra, säger FA:s ordförande Greg Dyke till Sky Sports.

FAKTA

Flest spelare i Champions League:

1. Spanien - 82
2. Brasilien - 76
3. Tyskland - 56
4. Frankrike - 44
5. Portugal - 36
6. Italien - 34
7. Argentina - 24
8. Turkiet - 22
8. Nederländerna - 22
8. Ryssland - 22
11. Sverige - 19
12. England - 17
13. Vitryssland - 16
14. Belgien - 15
14. Grekland – 15

Källa: TV2.no.