”Liverpool kan straffas för brott mot FFP”

Uppgifter: Uefa:s yxa kan falla eller stora förluster

FOTBOLL

Ligakonkurrenten Manchester City straffades i våras.

Nu uppger ansedda The Times att Liverpool kan ligga i riskzonen för brott mot Uefa:s Financial Fair Play-regler.

Uefa kan hålla tillbaka den första Champions League-betalningen om en månad.

Liverpools amerikanske ägare John Henry

Paris SG och Manchester City var de första europeiska storklubbarna att straffas av Uefa:s nya Financial Fair Play-regler. Straffet blev motsvarande 540 miljoner kronor i böter vardera och en bantad Champions League-trupp från 25 till 21 spelare.

Nu rapporterar ansedda engelska tidningen The Times om vilken som kan bli nästa klubb att straffas som följd av brott mot FFP.

Enligt The Times kan Liverpool gå miste om nästan sju miljoner pund, motsvarande drygt 74 miljoner kronor, i Champions League-intäkter då Uefa undersöker ett eventuellt FFP-brott. De drygt 74 miljoner kronor ska utgå från Uefa nästa månad, men om klubben tas till Uefa Club Financial Control Cody (CFCB) kan Uefa hålla tillbaka betalningen.

Tillbaka i CL

Tillsammans med klubbar som AS Monaco, Roma och Inter spelade Liverpool i varken Champions League eller Europa League i fjol. Det innebar att klubben inte behövde tillhandahålla sina böcker för Uefa:s kontrollorgan.

Nu, tillbaka i Champions League, behöver de ha förhållit sig till förra säsongens FFP-regler.

– Så fort en klubb kvalificerar sig (för en Uefa-turnering) hamnar den inom Financial Fair Plays omfång. Så de måste omedelbart skicka in all information till Uefa, säger Andrea Traverso, chef för klubblicens och FFP hos Uefa, till The Times.

”Tendenser av ekonomiska problem”

Uefa tillåter klubbar att gå med förlust, men med en maxgräns vid 35,4 miljoner pund över de två senaste säsongerna.

I somras skickade Liverpool in sina böcker till Uefa och enligt The Times visade den engelska klubben en förlust på 49,8 miljoner pund under det finansiella året 2012/13 och 41 miljoner pund i förlust under en tiomånadersperiod fram till maj 2012. 

Det går dock att skriva bort utgifter som anses ”goda”, som exempelvis investeringar i infrastruktur och ungdomssatsningar.

Uefa har ännu inte meddelat vilka som är ”risk-klubbar” i år, men Traverso bekräftar att vissa klubbar har visat ”tendenser av ekonomiska problem”.

Nya regler i år

Enligt The Times kan Liverpool tänkas vara en av dessa ”risk-klubbar”, med bakgrund av de stora förlusterna.

Förra säsongen pekades 76 klubbar ut av Uefa som riskklubbar, men bara nio stycken straffades. Nytt för i år är dock att den första klumpsumman med Champions League-intäkter hålls tillbaka för samtliga ”risk-klubbar”, fram till att klubbarna fälls eller frias.

Även om Liverpool skulle frias från brott mot FFP kan de tillbakahållna Champions League-pengarna påverka klubben kassaflöde negativt om pengarna öronmärkts för specifika betalningar.