MFF byter spelsystem - så startar de i CL-mötet

Foto: BILDBYRÅN
Markus Rosenberg i samtal med Åge Hareide.
FOTBOLL

MALMÖ. Åge Hareide byter spelsystem i Champions League.

Det blir ett offensivare MFF mot Olympiakos och en 4-4-2-uppställning med Magnus Eriksson som högermittfältare.

– Bara att sadla hästen och rida som fan, säger MFF-tränaren.

Malmö FF-tränaren Åge Hareide har laborerat med spelsystem och startelvor flera gånger den senaste tiden.

Men i Champions League-spelet har han hållit fast vid sitt 5-3-2 två matcher i rad sedan han överraskande introducerade det i playoff-matchen mot Salzburg hemma.

Avgörande för detta system är att det defensiva ankaret Markus Halsti, som haft ljumskproblem i två veckor, kan spela och ta plats som tredje mittback.

På tisdagens presskonferens meddelade Hareide att Halsti tränat på den stängda träningen men ska testas på matchdagen. Men Hareide räknade med finländaren.

– Han genomförde träningen på ett bra sätt och det ser bra ut.

Överger systemet

Hareide själv vill inte berätta vilket spelsystem det blir mot Olympiakos men enligt Sportbladets uppgifter överger Hareide sitt succésystem i Champions League trots att Halsti kan spela.

Det blir ett 4-4-2 med Magnus Eriksson till höger på mittfältet, Halsti och Enoch Kofi Adu centralt samt Emil Forsberg till vänster.

Hareide antydde i måndags till Sportbladet att han hade tankar på att överge 5-3-2, som framför allt tillkom för att stänga försvaret centralt.

– Vad är vi ute efter? Får vi tillräckligt med offensiv kraft (med 5-3-2)? Behöver vi det centralt i denna matchen när Olympiakos anfaller mer på kanterna, undrade Hareide retoriskt.

Sedan lade han till att det nog skulle bli ett mer offensivt MFF i morgon.

– Vi får bjuda på oss själva. Vi går ut och kör det vi kan. Det är inte ett lag man kan stå och vänta på. Här är det bara att sadla hästen och rida som fan, sa Hareide.

Måste vinna

För matchen mot Olympiakos är en match man måste vinna om man ska ha en chans på tredjeplatsen i gruppen och avancemang till Europa Leagues slutspel.

– Vi har en chans i Champions League och det är att vinna den här matchen. Annars blir vi avhängda totalt. Då är det svårt att komma tillbaka med två matcher mot Atletico Madrid ”runt hörnet”.

– I så fall har vi nästan bara allsvenskan att koncentrera oss på så det hade varit jäkligt roligt att få det här att leva lite längre.

Ricardinho ersätter som väntat Pa Konate, som spelat de två senaste Champions League-matcherna när brassen varit skadad, på vänsterbacken.

FAKTA

Så startar Malmö:

Robin Olsen

--------

Anton Tinnerholm

Erik Johansson

Filip Helander

Ricardinho

----------

Magnus Eriksson

Markus Halsti

Enoch Kofi Adu

Emil Forsberg

-----------

Isaac Kiese Thelin

Markus Rosenberg