Zlatans dröm – och Englands mardröm

Uefa förändrar Champions League

Foto: TT
FOTBOLL

Här är drömmen för Zlatan Ibrahimovic – och mardrömmen för England och Spanien.

Uefa förändrar hela seedningssystemet till nästa säsongs Champions League.

Tidigare seedades de åtta bästa lagen efter Uefas klubbranking när lottningen till gruppspelet i Champions League genomfördes. Men nu ändras hela systemet. Från och med nästa säsong är det ligans kvalité och inte de enskilda klubbarnas som avgör.

PSG flyttas upp

Istället för att de åtta bäst rankade klubbarna förstaseedas kommer nu istället vinnarna från de sju bästa ligorna, samt den regerande mästaren i Champions League, att slippa möta varandra i gruppspelet.

Just nu är det segrarna från Spanien, England, Tyskland, Italien, Portugal, Frankrike och Ryssland.

Enligt nuvarande ranking innebär det att lag som Arsenal, Atlético Madrid och Porto flyttas till andra seedningsgrupp samtidigt som Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain (om de säkrar ligatiteln), italienska Juventus och ryska Zenit St Petersburg flyttas upp.

Real kan flyttas ner

Om Barcelona vinner den spanska ligan kommer även Real Madrid, om de inte vinner årets turnering, att flyttas till den andra gruppen. Skulle en ligavinnare från någon av de sju bästa serierna också vinna CL får segraren från den åttonde högst rankade ligan den sista platsen i den första seedningsgruppen. Just nu är det Holland och PSV Eindhoven.

Systemet får beskrivas som en mardröm för ligor med flera konkurrenskraftiga lag, som till exempel Spanien och England, som nu per automatik bara kan få en representant var i första seedningsgrupp (om inte ett annat lag vinner CL året innan).

FAKTA

Så fungerar nya seedningen:

Pott 1: Seriesegrarna från de sju bästa ligorna Spanien, England, Tyskland, Italien, Portugal, Frankrike och Ryssland samt den regerande CL-segraren.

Är den regerande mästaren ett lag som även vunnit någon av de sju högsta ligorna går den sista platsen till mästaren från den åttonde bästa ligan (just nu Holland).

Lagen i pott två till fyra delas in efter klubbarnas ranking.

När gruppspelet lottas dras ett lag från varje pott till vardera av de åtta grupperna.

Här är Uefas klubbranking

Här återfinns ligarankingen