Topptrion – hot mot Champions League?

Kompany: Exakt vem skyddar systemet?

FOTBOLL

Ingen av de sex senaste upplagorna av Champions League har spelats utan två av Bayern München, Real Madrid eller Barcelona i semifinal.

Tre lag dominerar just nu världsfotbollen fullständigt och både spelare samt tränare varnar för att Uefas nya system kommer att cementera deras överlägsenhet ytterligare.

Hur spännande kommer Champions League egentligen att vara i framtiden?

2010 var senast Real Madrid missade semifinalspelet i Champions League. Sedan dess har det spanska laget radat upp fem raka semifinalplatser – och de är inte ensamma.

”Är en motsägelse”

Under de sex senaste åren har Real, Barcelona och Bayern München bara missat just en semifinal var. Bara två av åren har inget av de tre lagen stått som segrare.

Lyckas inte Juventus skrälla i årets turnering innebär det att trion tagit fyra av de sex senaste titlarna. En utveckling som nog får en och annan att höja ett varningens finger för spänningen i framtidens upplagor av Champions League.

För samtidigt har Uefas nya finansiella regelverk (FFP) fått kritik för att cementera den rådande maktbalansen ytterligare. José Mourinho, som är en av tränarna som varit med och brutit topptrions titelraka de senaste sex åren, är en av många kritiker.

– Jag tycker att FFP är en motsägelse. När fotbollsrörelsen bestämde sig för att införa FFP så var det för att alla lag skulle tävla på lika villkor. Men det som hänt är att systemet bara skyddar de historiskt största, äldsta och mäktigaste klubbarna som redan har en finansiell struktur, kommersiella intäkter och allt på plats baserat på sina historiska framgångar över år och år och år, har Mourinho sagt till Eurosport.

”Ska inte vara garanterad framgång”

Så sent som i april fick han stöd av Vincent Kompany som jagat CL-framgångar med Manchester City utan resultat.

– Exakt vem skyddar FFP egentligen? För mig skyddar det de få klubbar som redan har resurserna för att bli framgångsrika. Bara för att en klubb etablerat sig på toppen betyder inte det att den ska vara garanterad fortsatt framgång, sa Kompany till Sunday Mirror och fortsatte:

– När jag kom till England för fyra år sedan var det alltid samma fyra klubbar i topp. Det har förändrats. Våra nya ägare investerade för att bygga en framgångsrik klubb. Det har lockat nya supportrar och skapat nya intäkter. Hur kan det vara så farligt?

Enkelt uttryckt går FFP ut på att en klubb inte får spendera mer pengar än den drar in. Något som redan stoppat ytterligare stora investeringar i bland annat Manchester City och franska Paris Saint-Germain.

Bank, Frändén, Wegerup och Sjögren: De vinner CL

FAKTA

Semifinalerna år för år:

2014/15:

Bayern München

Real Madrid

FC Barcelona

Juventus

(Ordningen lottas på fredag klockan 12:00)

2013/14:

Atético Madrid-Chelsea

Real Madrid-Bayern München

Vinnare: Real Madrid

2012/13:

Bayern München-FC Barcelona

Borussia Dortmund–Real Madrid

Vinnare: Bayern München

2011/12:

Bayern München–Real Madrid

Chelsea-FC Barcelona

Vinnare: Chelsea

2010/11:

Real Madrid-FC Barcelona

Schalke 04-Manchester United

Vinnare: FC Barcelona

2009/10

Bayern München-Lyon

Inter-FC Barcelona

Vinnare: Inter