Byggde ett CL-lag – på rekordtid

Hareide: ”Nu ska vi leta efter bästa möjliga spelarna”

1 av 2 | Foto: Foto: TT
Malmöson Markus Rosenberg håller med Hareide om att man ska försöka värva svenskt och de bästa spelarna i allsvenskan. ”Helt klart! Men svenska marknaden är liten. Det blev perfekt med Oscar (Lewicki). Det optimala är att värva svenskt”, säger han.
FOTBOLL

MALMÖ. Åge Hareide och ­Daniel Andersson byggde ett Champions League-lag på rekordtid.

Inför nästa transferfönster öppnar de för att värva fler spelare från allsvenska lag.

– Nu ska vi leta efter de bästa möjliga spelarna, och kanske fler svenska spelare, säger Åge Hareide.

Om man jämför start­elvan som tog MFF till Champions League 2014 med elvan som gjorde om bedriften mot Celtic i går är bara tre spelare kvar:

Högerbacken Anton Tinnerholm, mittfältaren Enoch Kofi Adu och anfallare/lagkaptenen Markus Rosenberg.

Åtta nya spelare som handplockats av sportchefen Daniel Andersson, och sedan blivit ett lag under Åge Hareide.

Hur är det ens möjligt?

Sportbladet ställde frågan till ett av de allra färskaste nyförvärven, Johan Wiland:

– En bra ledarstab och bra spelare som är lyhörda och vill lära sig. Det vill alla här, och det är A och O om man ska klara det och bli samspelta, säger Johan Wiland.

”Han är en best”

Wiland lyfter bland annat fram nyförvärvet Felipe Carvalho som hoppade in efter paus i går och nickade in 2–0-målet via Celtics ­Dedryck Boyata.

– Vi har en best i Carvalho. Han klarar att ha fyra man på sig. Det är ingen idé att skicka långbollar mot oss, säger Johan Wiland.

Tränare Åge Hareide utvecklade på presskonferensen hur han resonerat kring de många nya spelarna:

– Vi har använt ett år, eller ett halvår, till att försöka bygga ett lag. Vi har inte kunnat visa det i allsvenskan, det är ett problem och en utmaning för mig också, att ta med det här till seriespelet också. Vad vi kan göra är att försöka ta tredjeplatsen, så att vi kan spela i Europa igen och skaffa rankningspoäng och använda 2016 till att bygga ett lag, säger Hareide och öppnar för att värva fler spelare från allsvenskan:

– Nu har vi de ekonomiska möjligheterna att hålla oss lugna och leta efter de bästa möjliga spelarna, och kanske fler svenska spelare. Framtiden ser ljus ut för oss.

Nu blir ni ännu mer överlägsna ekonomiskt i Sverige. Du sa att ni kanske kommer att värva svenska spelare, finns det några specifika mål redan?

– Vi har inte diskuterat något särskilt än, vi får vänta och se. Vi har en stor trupp nu, vi måste sälja ett par spelare och sedan hitta rätt sorts spelare. Det arbetet kommer att göras i höst, säger Åge Hareide.

”Jobbar dygnet runt”

Sportchef Daniel Andersson vittnar om att vägen till andra Champions League-gruppspelet varit en tuff och slitsam utmaning:

– Det är mycket arbete bakom det här, många timmar. Man jobbar i stort sett dygnet runt varje dag. Så det är klart det är skönt en ­sådan här kväll, säger ­Daniel Andersson till ­Viasat och fortsätter:

– Vi har skapat ett helt nytt lag. Det är egentligen det som har tagit tid. Det är inte lätt när man förlorar tio spelare på ett år, att försöka bygga ett nytt lag. Några spelare har vi tagit in för att de just har internationell ­erfarenhet. Vi försöker förbereda dem så bra vi kan. Det är så vi jobbar.

Det jobbet har precis ­belönats med minst 134 miljoner kronor till at bygga Malmö FF ännu starkare ­inför framtiden.