Slumpen bakom ’Mackans’ succé

Då: Lagkamrater i Malmö FF Nu: Motståndare i Champions League

1 av 2 | Foto: Malmö FF
Markus Rosenberg (inringad på översta raden) och Zlatan Ibra­himovic (inringad på mellersta raden) är båda MFF-produkter. I tonåren spelade de i samma juniorlag i Malmö.
FOTBOLL

Då var de lagkamrater i MFF:s ungdomslag.

Nu ställs de mot varandra i Champions League som de två största stjärnorna i sina ­respektive lag.

– ”Mackan” var högerback men när Zlatan var avstängd i en final i Belgien flyttade vi upp ­honom och han gjorde mål ­direkt. Sedan blev ”Mackan” kvar där uppe, minns deras ungdomstränare Jörn Holgersson.

Deras vägar har korsats många gånger.

Så någonstans var det nog förutbestämt att de skulle lottas mot varandra i Champions League när möjligheten fanns en sista(?) gång i deras karriärer – Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg.

– Det är så stort att man inte ­fattar det själv. Det ska bli fruktansvärt roligt, säger Jörn ­Holgersson, 62.

– Det är näst intill overkligt. Det är otroligt att detta skulle ske, ­säger Ola Gällstad, 44.

Holgersson var hjälptränare till Johnny Gyllensjö i det pojklag i MFF där Ibrahimovic och Rosenberg spelade ihop första gången som 15–16-åringar.

Gällstad var lagledare.

Sportbladet bad dem minnas tillbaka efter att lotten dragits ­nere i Monaco i går kväll.

– Mackan var en jättebra kille som var duktig i skolan också. Han har alltid haft glimten i ögat både på och utanför plan. Det är det vi ser nu när han springer runt och flinar på planen, säger Holgersson och fortsätter:

– Zlatan var mer fokuserad på att ta sig så långt som möjligt. Zlatan var inte så stor när han kom till oss utan rätt liten och tunn. Tony ­Flygare var som ni vet bättre än honom.

– Det finns 1 000 historier om Zlatan men visst var han lite strulig vid olika tidpunkter. Men med rätt coachning och allt fick vi honom på rätt bana igen, säger Holgersson.

Han var ungdomstränare i MFF i tolv år och är i dag chef på räddningstjänstens tekniska avdelning i Malmö.

Gällstad:

– Zlatan gick från att vara en pojke till att bli man när han ­växte 15 centimeter i princip över en sommar. Då pratade vi om att han kunde bli väldigt, väldigt bra.

’Är nog mycket trashtalk’

– Mr Ibrahimovic tog för sig mer både på och utanför plan än Mr Rosenberg, kan man säga. Men när man ser Markus i dag så är de ­inte så långt från varandra i kroppsspråk och sättet att ta domare och motståndare på. Det är nog ­mycket trashtalk där. Så det är ­inte så stor skillnad på dem på det ­sättet längre.

– Det är kanske tur att den ene ­inte är mittback och den andre anfallare för då hade det nog smällt nu när de möts, skrattar Gällstad, i dag ­arrangemangschef inom MFF.

Ibrahimovic är ett år äldre än Rosenberg och har alltid legat minst ett steg före.

– Markus var på gränsen till att över huvud taget bli nåt. Han hängde på gärsgårn och spelade länge högerback, säger Gällstad.

När de var med på samma landslagssamling för första gången, 2005, sa också en leende Ibrahimovic:

– För mig är han en högerback.

Vann skytteligan

Men Zlatan hade faktiskt en nyckelroll när Rosenberg 1998 förvandlades från högerback till anfallare.

– När Zlatan och Tony Flygare båda var avstängda i en final i en turnering i Belgien flyttade vi upp Markus. Vi förlorade med 2–1 men tror du inte ”Mackan” gjorde mål direkt? Sedan blev han kvar där uppe, berättar Holgersson.

Genidrag?

– Kan man väl säga, haha. Men det visste vi inte då (skratt).

Två år senare, när Zlatan redan spelade i superettan, vann ­Rosenberg skytteligan i juniorallsvenskan.

Kunde man ana att de skulle gå så långt som de ­gjorde?

– Zlatans karriär kunde man förstås aldrig förutspå. Att han var något utöver det vanliga sedan han skjutit i höjden stod klart, med den viljan och inställningen han hade. Han fick alltid klara sig själv, säger Holgersson.

Medan Zlatan kom cyklande från Rosengård på egen hand ­hade Markus ett helt annat stöd hemifrån. Var inte pappa Paul med på träningen fanns alltid morfar Gunnar Jonsson, hans största supporter, där.

– Men att Mackan skulle gå så här långt trodde jag inte, säger Holgersson.

Det blev inte många matcher ihop i MFF för dem båda eftersom Zlatan hela tiden ­flyttades upp ett steg före Rosenberg, för att han var ett år äldre och för att han var en större talang.

I allsvenskan blev det bara två matcher våren 2001 sedan Rosenberg bytts ett par gånger. Samma sommar såldes Zlatan till Ajax för rekordsumman 82,5 miljoner ­kronor.

Mötts tidigare i Europa

Fyra år senare såldes också ­Rosenberg till Ajax – som tidernas näst dyraste allsvenska export för 45 miljoner kronor.

I EM-kvalet i november 2007 ­borta mot Spanien startade de för första gången i landslaget tillsammans. Det slutade med en 0–3-förlust.

I EM-premiären 2012 mot Ukraina bildade de överraskande anfallspar igen. Det blev förlust på nytt.

Rosenbergs och Ibrahimovics vägar har alltså korsats flertalet gånger och de har faktiskt mötts i Champions League förut. Hösten 2008 hamnade Rosenbergs Werder Bremen och Zlatans Inter i samma grupp. Inter fick 1–1 hemma och i Bremen vann Bremen med 2–1.

– Jag var på plats i Bremen. Zlatan gjorde ett mål och Markus ett och båda lagen gick vidare. Det hade varit en dröm om det hände igen, säger Gällstad.

Holgersson:

– Det är väldigt skoj att det gått så bra för de här pågarna. Jag är jättestolt att varit en liten del av det. Jag brukar säga att om Zlatan är ett pussel på 1 000 bitar så är jag en av dem.