Experternas dom: Vi får vänta länge

”Tror tyvärr att det dröjer flera år”

FOTBOLL

Malmö FF är ute ur Europa med dunder och brak.

Nu kommer svensk fotboll att tvingas vänta länge på nästa Champions League-framträdande, tror experterna.

– Tyvärr känns det så, säger Johan Arneng.

Malmö FF har nått gruppspel i Champions League två år i rad och ”Di Blåes” smått osannolika framgång har spridit varma vindar i övriga Fotbollssverige. Länge har det hetat att ”svensk fotboll är på frammarsch”.

”Är bara en match”

Så, gäller det fortfarande?

Eller var MFF:s brutala magplask mot Real Madrid synonymt med ett luftslott som sprängdes?

– Nej, jag tror inte det. Visst, ser man till resultatet mot Real Madrid så är det ett enormt nederlag, men man kan inte dra sådana stora slutsatser på en match, säger Rami Shaaban, tidigare i Arsenal, numer tv-expert.

SVT:s Marcus Johannesson håller med.

– Jag såg Roma köras över totalt av Barcelona nyligen (1-6) men det är ingen som ifrågasätter italiensk fotboll för det. Enskilda resultat ska man inte dra för stora växlar av, säger han.

”Kan dröja länge”

Klart är i alla fall att Malmö inte kommer spela Champions League säsongen 2016/17. I stället är det Norrköping som – i egenskap av allsvensk mästare – får försöka förlänga sviten till tre raka säsonger. Något experterna inte tror kommer hända.

– Realistiskt sett ska Norrköping inte kunna klara det, även om det har blivit lättare att ta sig till gruppspelet, säger Marcus Johannesson.

Så, hur länge får vi vänta på nästa svenska framträdande i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering? Säkert i ett par år, tror Johan Arneng.

– Det kan dröja väldigt, väldigt länge. För mig var det extremt överraskande att MFF lyckades två år i rad, för tittar man rent ekonomiskt så ska svenska klubbar inte kunna mäta sig med lagen i Europa. Vi är fortfarande långt ner i rangordningen, gör man en bra säsong så tappar man oftast sina bästa spelare, så jag tror att det kan dröja flera år innan vi får se ett svenskt lag i CL igen, säger han.

FAKTA

Experternas dom

1) Var MFF:s magplask mot Real Madrid synonymt med ett luftslott som sprängdes?

2) Har svensk fotboll tagit kliv framåt, bakåt, eller står den still?

3) Hur länge dröjer det innan vi har ett lag i CL-gruppspel?

Marcus Johannesson, 40, expert SVT

1) Absolut inte. Det var ett väldigt dåligt resultat, men man kan inte dra långsiktiga analyser på ett enskilt resultat. Jag såg Roma köras över totalt av Barcelona nyligen och det är ingen som ifrågasätter italiensk fotboll. Det viktiga är att MFF har varit i CL två år i rad, det betyder jättemycket för rankningen.

2) Svår fråga. Jag tycker Malmö har höjt ribban och förhoppningsvis inspirerat andra svenska lag till att man har en tro på att det faktiskt går att ta sig till gruppspel i Champions League. På så sätt har statusen för svensk fotboll höjts. Men om vi som kollektiv har blivit bättre rent spelmässigt? Det vet jag inte om vi har.

3) Realistiskt sett så tror jag IFK Norrköping får väldigt svårt att avancera. Men flera klubbar – inte bara MFF – är ekonomiskt starka och med rätt värvningar tror jag inte det behöver dröja så länge innan vi ser ett svenskt lag i CL igen.

Johan Arneng, 36, expert Eurosport

1) Nej, så tycker jag inte man ska se på det. Att få stryk med 0-8 är självklart inte bra men man möter ett Real Madrid som har varit revanschsuget sedan storförlusten mot Barcelona. Det låg lite i luften att det skulle komma en islossning för dem. Jag är bara imponerade av att MFF ens tagit sig till gruppspel två år i rad, för det är verkligen inte lätt.

2) Tittar man på landslagsfotbollen så står vi inför en generationsväxling och har fått tagit lite stryk på grund av det. Men svensk klubblagsfotboll håller nog ungefär samma kvalitet som den gjort de senaste åren. Det har inte hänt speciellt mycket rent spelmässigt, är min uppfattning.

3) Det kan dröja väldigt, väldigt länge. För mig var det extremt överraskande att MFF lyckades två år i rad, för tittar man rent ekonomiskt ska svenska klubbar inte kunna mäta sig med större lag i Europa. Vi är fortfarande långt ner i rangordningen, gör man en bra säsong så tappar man oftast sina bästa spelare, så jag tror att det kan dröja flera år innan vi får se ett svenskt lag i CL igen.

Rami Shaaban, 40, expert Eurosport

1) Nej, jag vidhåller att svensk fotboll är på frammarsch. Visst, ser man till resultatet mot Real Madrid så är det ett enormt nederlag, men man kan inte dra sådana stora slutsatser på en match. Det stora problemet, som jag ser det, är att vi inte spelar höst/vår, som resten av lagen i Europa. Jag tror det måste till en förändring i svensk fotboll.

2) Jag tycker absolut vi är på rätt väg. Vi bygger en bra grund med nya arenor som i förlängningen kan ge ett bättre drag och en bättre ekonomi. Förutsättningarna kommer att finnas – det gäller att förvalta dem.

3) Jag tror det blir väldigt svårt för Norrköping. Jag tror vi får vänta i två-tre år innan vi får se ett svenskt lag i CL. Det kommer inte bli så att vi är med fem-sex år i rad, men jag tror det kommer bli i oftare intervaller än det varit tidigare.