Planen: Ett nytt CL – utan Premier League

Vill ta ner PL-dominansen: ”Ska påminna om NBA”

1 av 2
FOTBOLL

Champions League är hotat.

Nu kan de största klubbarna i Spanien, Tyskland och Italien bryta sig ut för att bilda ett European Super League, enligt både spanska och italienska medier.

Ett Champions League utan Bayern München, Real Madrid, Barcelona och Juventus kan snart vara verklighet.

Både Gazzetta dello Sport och spanska Mundo Deportivo skriver att de största klubbarna i Spanien, Tyskland och Italien nu har planer på att lämna Uefa och Champions League för att i stället bilda nya European Super League till säsongen 2018.

Hjärnan bakom det nya projektet är Bayern Münchens president Karl-Heinz Rummenigge och har, enligt Gazzetta dello Sport, fått stöttning av Juventuskollegan Andrea Agnelli.

Storklubbarna får garanterad plats

Planerna har funnits länge och en anledning är att klubbarna vill frysa Premier League-klubbarnas dominans bland världens rikaste klubbar – där ligans tv-avtal är den stora anledningen.

När internationella revisionsbyrån Deloitte släppte sin sammanställning i veckan fanns 17 av 20 Premier League-lag med på topp 30-listan över världens rikaste lag.

– Det vore ingen överraskning att se Manchester United toppa nästa års Money League för första gången på 12 år, sa Deloittes talesperson Dan Jones då.

Därför vill klubbarna i Spanien, Italien och Tyskland bryta sig ur Champions League och förhindra Premier League-lagen att delta för att dra ner på attraktionsvärdet i Champions League och i samma veva stärka sin egna produkt och ekonomiska status.

”Tanken är att de stora klubbarna (som Barcelona, ​​Real Madrid och Atletico i Spanien) ska ha en garanterad plats på grund av deras historia och resultat som uppnåtts under de senaste åren”, skriver Barcelonabaserade Mundo Deportivo.

NFL tjänar mer än CL

Ligan ska påminna om NFL och NBA och vara mer eller mindre stängd. Endast ett fåtal platser ska kunna nås via kval för att undvika politisk påbackning och matcherna kommer att spelas i en större grupper på Champions League-datum följt av ett slutspel.

”Både Rumenigge och Juventus president Andrea Agnelli pekar på stora intäkter som förblir outnyttjade. NFL:s intäkter jämfört med Champions League är stor skillnad då NFL drar in 6,5 miljarder och Champions League 1,5 miljarder”, skriver Gazzettan.