’Planerar göra om CL helt och hållet’

Uppgifter: Storklubbar vill ha drastiska förändringar

FOTBOLL

Två ”mini-ligor” i stället för vanliga gruppspel och ett nytt system för kvalmatcherna.

Drastiska förändringar kan införas i CL.

– Vi diskuterar alltid sådana frågor, säger en talesperson för Uefa till The Guardian.

Erik Niva rankar Champions League-lagen

I slutet av januari kom skakande uppgifter om att de största klubbarna i Spanien, Tyskland och Italien vill bryta sig ur Champions League och bilda en egen ”European Super League”. Anledningen påstods vara att de känner en oro för Premier League-lagens ekonomiska överlägsenhet i och med ligans nya tv-avtal.

De uppgifterna dementerades.

Men stora förändringar kan ändå komma att ske i den europeiska toppfotbollen. Ansedda The Guardian rapporterar nu om Uefas planer om att förändra Champions League från grunden.

Vill försvåra för ”mindre lag”

En ”rörelse” bestående av flera europeiska storklubbar, icke hemmahörande i Premier League, ska enligt uppgift ligga på hårt för skapa ett system med fler stormatcher, och färre matcher mot ”uppstickarlag”. Tanken är att hajpen för turneringen ska öka, att fler sponsorer ska vilja skjuta in pengar och att klubbarna i sin tur ska få in större summor in i kassan.

Två drastiska förändringar föreslås.

Slopa upplägget med åtta grupper och skapa två ”mini-ligor” med åtta lag i varje, som möter varandra hemma respektive borta i vad som totalt skulle bli 14 spelade matcher per lag.

Införa ett nytt kvalsystem som skulle försvåra ”mindre lags” chanser att kvala in till turneringen.

”Pågående dialog”

De europeiska storlagen har som förhoppning att fler ”storlag-mot-storlagsmatcher” ska spelas. Under deras möten med Uefa har säsongen 2008/09 nämnts som ett ”skräckexempel”. Då hamnade Bate Borisov i Real Madrids grupp och matcherna lockade låga publik- och tv-siffror.

En talesperson för Uefa som The Guardian varit i kontakt med bekräftar att man för löpande diskussioner med flera europeiska lag, men betonar samtidigt att man har avtal som löper fram till säsongen 2017/18 att förhålla sig till.

– Uefa har en pågående dialog med med alla intressenter och klubbar och ska några förändringar göras så ska samtliga parter vara överens. Just nu är det inte aktuellt under avtalsperioden 2015-18, säger talespersonen.

Erik Niva rankar Champions League-lagen