Tung förlust för Mexiko

Peru vann måstematchen

FOTBOLL

Både Peru och Mexiko behövde vinna måstematchen.

Det blev Peru som tog de tre poängen.

Peruvianerna är där med ett stort steg närmare kvartsfinal i Copa America.

1–1-matchen mellan Chile och Uruguay tidigare under lördagsmorgonen svensk tid hade öppnat upp för Peru och Mexiko i grupp C. Det såg länge ut att bli mållöst på Mendoza-arenan, men i den 82:a minuten frälstes Peru av Paolo Guerrero.

Efter en tilltrasslad hörna letade sig ett missriktat skott fram till den helt fristående Hamburg-anfallaren. Bara några meter från det öppna målet kunde han inte gärna missa, och fullträffen innebär att de tvåfaldiga mästarna nu är nära avancemang.

Sett till matchbilden var det också ett rättvis resultat. Peru styrde spelet under den första halvleken, mycket tack vare en hög press som Mexiko gång på gång hade svårt att ta sig ur. Trots det var det mexikanarna som skapade den bästa möjligheten före pausvilan.

Peru dominerade

Paul Aguilar skickade in en boll från högerkanten som målvakten Raúl Fernández inte lyckades hålla. Bollen hamnade i stället framför fötterna på Javier Aquino som hade ett öppet mål framför sig, men hans skott blev inte bättre än att det träffade Santiago Acasiete framför mållinjen.

Peru fortsatte att dominera i andra halvlek, och nu fick de även utdelning chansmässigt då Juan Vargas klev in i handlingen på allvar. Fiorentina-spelaren frispelades först på timmesmarkeringen och fick bollen förbi Luis Michel i Mexikos mål, men bara så att den träffades stolpens utsida.

Mexiko utslaget

Kvarten senare kom 27-åringen ännu närmare med en frispark från 25 meters håll, men den var några centimeter felriktad och rammade rakt in i kryssribban.

Paolo Guerrero var nära att hitta rätt med en nick i den 80:e minuten, men i anfallet därpå kom det så viktiga målet som också innebär att Mexikos unga lag (17 spelare under är 22 år) är utslaget.

Den sista omgången i gruppen spelas natten mot onsdag. Peru och Chile möts då i en ren gruppfinal, samtidigt som Uruguay tar sig an Mexiko.

Marcus Hassel