Floppa America

Copa America – skrällarnas mästerskap

1 av 11 | Foto: AP
Värdnationen Argentina floppade och åkte ut redan i kvartsfinal efter straffdramatik mot Uruguay.
FOTBOLL

Jättarna vaknade till liv bara för att falla igen. Copa America är skrällarnas mästerskap – och i värdlandet Argentina går nu drevet mot förbundskapten Sergio Batista.

– Det är inget journalistiskt uppdrag att kräva hans avgång. Det är en skyldighet, skriver tidningen Olé.

Foto: Scanpix.

När Argentina och Brasilien tillsammans skickade in sju mål i sina avslutande gruppmatcher i Copa America trodde många att de båda giganterna skakat av sig sina blygsamma insatser i början av turneringen, och inlett marschen mot en drömfinal i Buenos Aires.

I stället står det latinamerikanska mästerskapet med den mest osannolika uppsättningen av semifinallag sen tävlingen fick namnet Copa America 1975.

”Drömde om att vinna”

Förutom att Uruguay och Paraguay skickade ut Argentina respektive Brasilien på straffar knäckte Peru ett formstarkt Colombia medan Venezuela skrällde mot Chile.

– Vi drömde om att vinna Copa America, särskilt nu när vi spelade på hemmaplan. Med tiden får vi rikta in oss på VM-kvalet, men just nu mår vi dåligt och är väldigt frustrerade, säger Argentinas Javier Mascherano enligt the Guardian.

Lagkamraten och superstjärnan Lionel Messi har nu misslyckats med att göra mål i sina 16 senaste tävlingsmatcher för Argentina, och tidningarna i hemlandet går hårt åt honom trots att Messi hörde till ”Albicelestes” bästa mot Uruguay.

– Misslyckande är ett starkt ord, men balansen i laget var fel. Det krävs tid och hårt jobb för att få det att fungera, säger Sergio Batista vars 40 miljoner landsmän inte lär vara lika sparsamma i sin kritik, vare sig mot honom själv eller hans landslag.

Knappa favoriter

I stället får de i kväll se på när värsta fienden Uruguay försöker spela sig till en finalplats i semin mot Peru.

Uruguay får ses som favorit – knappast en fördel i det här mästerskapet – men får klara sig utan skadade Edinson Cavani och Mauricio Victorino.

– Om man läste allt som skrevs inför turneringen så är Peru en överraskning. Men jag vet vad de kan göra och det blir en tuff match för oss. I varje turnering finns det lag som gör det oväntade, säger förbundskaptenen Oscar Tabarez.