Venezuela hoppas att skrälla – igen

Ligger efter länder som Libyen och Georgien på rankingen: ”Vår dröm har alltid varit att vinna Copa America”

1 av 11 | Foto: AP
Värdnationen Argentina floppade och åkte ut redan i kvartsfinal efter straffdramatik mot Uruguay.
FOTBOLL

Venezuela ligger bakom länder som Libyen och Georgien på Fifa-rankingen.

Men nu har landet chansen att ta sig till final i Copa America och bevisa en gång för alla – fotboll avgörs inte på papperet.

Man får bläddra långt ner i världsrankingen för att hitta Venezuela. Långt förbi Brasilien, Argentina och Chile. Ändå är 69-rankade Venezuela kvar i Copa America, och inget av de tidigare nämnda länderna. Natten till torsdag väntar Paraguay i en semifinal.

Venezuelas framgång har till och med lett till att landets president Hugo Chavez börjat uttrycka sin glädje – på det sociala nätverket Twitter.

Inte förlorat en match

"Viva Venezuela! Oh, vilket mål. Bravo Venezuela", skrev han i halvtid i kvartsfinalmatchen mot Chile, en match som "Chavez pojkar" vann med 2–1.

I en turnering där allting till att börja med handlade om stjärnor som hemmanationen Argentinas Lionel Messi och Carlos Tevez eller Brasiliens Neymar och Pato är det i stället ett land utan stora superstjärnor som är på allas läppar.

Venezuela har ännu inte förlorat i turneringen, trots att man stött på lag som Brasilien, Paraguay och Chile.

– Vi blir bara starkare hela tiden och jag hoppas vi kan ta oss till final nu. Vår dröm har alltid varit att vinna Copa America, sade målvakten Renny Vega till AFP.

Senaste mötet slutade 3–3

Nu väntar en, för landet historisk, semifinal mot Paraguay. Senast lagen möttes var i gruppspelet, den matchen slutade 3–3 sedan Venezuela gjort två mål på tilläggstid.

– Paraguay är ett starkt lag och startar som favorit, sade Venezuela-tränaren Cesar Farias.

Paraguay, en gång i tiden rankat åtta i världen, slog ut Brasilien i kvartsfinalen på straffar. Brasilien missade samtliga fyra straffar man hann slå.

– Vi spelade helt annorlunda mot vad vi hade tänkt oss. Det skulle vara perfekt att säga att det var meningen att göra så, men det skulle vara en lögn. Det krävdes en enorm uppoffring, en jättebra match av målvakten Justo Villar och, om ni inte har nåt emot att jag säger det, en stor dos av tur.

02:45 natten mot torsdag, svensk tid, avgörs det vilket lag som får spela final i Copa America.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM