Suárez sköt Uruguay till final

Landet kan ta sin 15:e Copa America-titel

FOTBOLL

En efter en har superstjärnorna försvunnit ur Copa America. Men en finns fortfarande kvar.

I natt sköt Luis Suárez med två mål Uruguay till final.

Leo Messi, Carlos Tevez, Neymar, Pato och Antonio Valencia. En efter en har de favorittippade lagen med sina storstjärnor åkt ur Copa America. Men när det verkligen gällde klev åtminstone en fram.

Luis Suárez gjorde visserligen mål i öppningsmatchen mot just Peru, men efter det har anfallaren underpresterat i i turneringen. Det såg även ut att fortsätta i nattens semifinal då Liverpool-anfallaren var grinig och efter bara kvarten varnades sedan han sparkat ner en motståndare.

– Första halvleken var tuff eftersom vi visste att Peru skulle spela väldigt defensivt. Vi var tvungna att ta till vara på chanserna, säger Luis Suaréz.

1-0 på retur

Men Suárez trivs uppenbarligen mot Peru. För efter en första halvlek med ett par halvdana chanser klev han in i handlingen på allvar.

I den 53:e minuten höll sig 24-åringen framme på en skottretur från anfallskollegan Diego Forlán som han rakade in ur minimal vinkel.

Och bara fem minuter senare såg han till att stänga matchen. Suárez frispelades med en tidig djupledspassning, och ensam med Raúl Fernández gjorde han inget misstag då han rundade Peru-målvakten och rullade in bollen i det öppna målet.

Peru jagade

Peru flyttade upp positionerna i jakt på en kvittering. Men närmare än en nick från Carlos Lobatón kom laget inte.

Och Suaréz byttes ut efter 2-0-målet – för att sparas till finalen.

– Det är en sak med Suaréz, det vore en helt annan utan honom i finalen. Han är en stor forward, en toppspelare bland världens forwards... Han avgör ofta resultatet, som han gjorde i dag, säger Uruguays förbundskapten Oscar Tabarez.

Uruguay har i och med segern chansen att bli historiskt som det första laget som tar en 15:e Copa America-titel. "La Celeste" har i dagsläget lika många titlar som Argentina, men då värdnationen är utslagen kan alltså historia skrivas på Sergio Batistas hemmaplan.

Vilka som blir Uruguays finalmotståndare avgörs natten mot torsdag, då möts Paraguay och Venezuela i den andra semifinalen.

Marcus Hassel

ARTIKELN HANDLAR OM