I kväll ska lillebror bli STÖRST i Sydamerika

Uruguay kan vinna 15:e Copa América-titeln

FOTBOLL

Uruguay kan bli Copa Américas mest framgångsrika lag.

Paraguay kan bli det första land någonsin som tar hem en turnering utan att vinna en enda match.

Och alltihop avgörs i Argentina, där alla försöker förneka att finalen äger rum.

Foto: Foto: AFP
DANSAR MOT GULD Uruguays stjärnor Diego Forlán och Luis Suarez jublade och dansade efter semifinalsegern mot Venezuela. I kväll kan det lilla landet ta 15:e Copa América-titeln.

I kväll spelas Sydamerikas största match i Buenos Aires. Finalen i Copa América avgörs på Estadio Monumental.

Men den som vill läsa om Uruguay–Paraguay i de argentinska sporttidningarna blir besviken. Det skrivs massor av transferrykten kring Estudiantes. Och så har Boca Juniors använt samma startelva två träningsmatcher i följd. Och så finns det massor av bilder på när River Plate tränar i ösregn på stranden. Men ytterst lite om finalen.

50 gånger fler invånare i Brasilien

På tv-kanalen som sänder sport 24 timmar om dygnet visas Racings träningsmatch mot amatörlaget Acassuso. När matchen är över får Diego Maradona chansen att såga Argentinas förbundskapten Sergio Batista längs fotknölarna. Batistas bror svarar med att när Maradona var förbundskapten förlorade Argentina minsann mot Bolivia med 6–1.

Och först efter det kommer det ett kort inslag om Copa América-finalen.

Argentina har tolv gånger så många invånare som Uruguay. Brasilien 50 gånger. Därför borde det inte vara möjligt för Uruguay att vara mer framgångsrik i fotboll.

Argentinas plan: vara bäst hemma

Men ändå, om de vinner kvällens final så är det lillebror Uruguay som är kontinentens mest framgångsrika Copa-lag. I arrangörslandet gör man därför allt för att glömma bort att turneringen äger rum, och framför allt få bort minnena av den hemska kvartsfinalförlusten mot just Uruguay.

■ ■ ■  

Sommarens Copa América skulle bli Alexandre Patos och Neymars genombrott i den brasilianska landslagströjan. Ganso skulle visa Milan varför de borde köpa honom. Och framför allt skulle arrangörslandet Argentina sopa mattan med motståndet och en gång för alla komma över den nesliga 1–4-förlusten mot Tyskland i fjolårets VM.

Och så åker både Brasilien och Argentina ut i kvartsfinalen.

– Misslyckande är ett starkt ord. Jag skulle inte vilja säga att det här är ett misslyckande, sa Argentinas förbundskapten Batista, efter att Argentina på fyra hemmamatcher bara lyckats vinna över Costa Ricas U23-landslag och dessutom åkt ut på straffar mot lokalrivalen Uruguay.

Batista och Brasiliens förbundskapten Menezes trodde inte sina ögon när semifinallagen var klara.

Peru, tvärsist i det senaste VM-kvalet. Venezuela, som på 42 Copa América bara lyckats ta sig till kvartsfinal en enda gång, när turneringen spelades på hemmaplan. VM-fyran Uruguay. Och så Paraguay som fortfarande inte hade lyckats vinna en enda match.

■ ■ ■  

Paraguay har inför kvällens final spelat fotboll i 510 minuter. De har varit i ledningen i 59 av dem. Efter tre oavgjorda matcher slutade Paraguay trea i grupp B och var en hårsmån från att åka ur. Endast tack vare att Argentina i den andra gruppen krossade Costa Rica så lyckades man hanka sig vidare till kvartsfinalen.

”Det känns som ett mirakel”

Väl där skrämde målvakten Justo Villar slag på de brasilianska straffskyttarna, så att alla fyra missade. Och av bara farten gjorde han en ny stormatch mot Venezuela i semifinalen, som naturligtvis också avgjordes på straffar.

– Det känns som ett mirakel. Men efter två förlängningar så kommer vi till finalen nästan utan syre. Vi har fem eller sex man på skadelistan och ytterligare en spelare är avstängd. Uruguay har det annorlunda. Deras spelare är utvilade, men vi kommer att göra allt vi kan, säger Paraguays avstängde förbundskapten Gerardo Martino.

”Det kommer att bli fantastiskt”

För Uruguay är läget annorlunda. Endast anfallsstjärnan Edinson Cavani är osäker, såpass skadad att Napolis president Antonio De Laurentiis sa att han ”skulle döda dem ifall de chansar med min Edinson”. Men Luis Suarez och Diego Forlan är å andra sidan i samma lysande form som under VM förra sommaren. Suarez sänkte Peru med två mål i semifinalen, och ser nu fram emot att vinna landets 15:e Copa América-titel – och därmed passera Argentina.

– Det är förstås ett extra plus att vi spelar finalen just här, i Argentina. Det kommer att bli fantastiskt, säger han med ett leende.

FAKTA

SAMTLIGA VINNARE I COPA AMÉRICA

1916 Uruguay

1917 Uruguay

1919 Brasilien

1920 Uruguay

1921 Argentina

1922 Brasilien

1923 Uruguay

1924 Uruguay

1925 Argentina

1926 Uruguay

1927 Argentina

1929 Argentina

1935 Uruguay

1936 Argentina

1939 Peru

1941 Argentina

1942 Uruguay

1945 Argentina

1946  Argentina

1947  Argentina

1949 Brasilien

1953 Paraguay

1955 Argentina

1956 Uruguay

1957 Argentina

1959 Uruguay

1959  Argentina

1963 Bolivia

1967 Uruguay

1975 Peru

1979 Paraguay

1983 Uruguay

1987 Uruguay

1989 Brasilien

1991 Argentina

1993 Argentina

1995 Uruguay

1997 Brasilien

1999 Brasilien

2001 Colombia

2004  Brasilien

2007 Brasilien

2011 ?

TOTALT:

Argentina 14

Uruguay 14

Brasilien 8

Paraguay 2

Peru 2

Bolivia 1

Colombia 1