Messis ilska mot ’orimliga’ kravet

Guld det enda som räknas: ”Blir irriterad”

Foto: AP
FOTBOLL

Stenhårda krav får Lionel Messi att rasa.

Men endast en titel kan skona Argentinas stjärnor från nya sågningar.

– Vinner vi inte kommer vi ångra oss resten av livet, säger Sergio Agüero.

4 juli förra sommaren förlorade Argentina Copa América-finalen efter straffdrama mot värdnationen Chile. Det var den andra raka finalförlusten för ”La Albiceleste”, som också torskade VM-finalen 2014 efter övertidsförlust mot Tyskland.

Den ”gyllene generationen” misslyckades för andra gången i rad.

Domen från det argentinska folket var stenhård.

Och mest kritik av alla fick Lionel Messi.

Världsstjärnan stämplades som en flopp och uppgavs bli så pass irriterad att han på allvar övervägde att sluta i landslaget.

”Blir irriterad”

Nu kommer chans till revansch.

Copa América fyller 100 år och bryter därför den traditionsenliga fyraårscykeln.

Turneringen spelas även den här sommaren – och lagom till avspark passar Lionel Messi på att tala ut om den spruckna relationen med fansen.

Hans budskap är tydligt: Sluta ställa orimliga krav.

– Folk säger att vi inte kämpar tillräckligt hårt, att vi inte respekterar tröjan vi bär. Det gör mig irriterad. De som säger så, de öppnar munnen utan att tänka.

– Vi har tagit oss till final två turneringar i rad. Ändå är det som att vi inte uträttat någonting. Vi lyckades inte vinna finalerna, men vad kan man egentligen kräva? Det är ändå två finaler, det är ju inte som att vi åkt ut i åttondelsfinal…

”Kommer få ångra oss”

Han må ha rätt.

Men fansen har också en poäng.

Ställer man upp med spelare som Javier Mascherano, Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuaín, Ángel Di María, Sergio Agüero och Lionel Messi så ska man gå långt.

Helst inte bara till final – utan hela vägen till guld.

– Vi har en fantastisk generation spelare just nu. Om vi inte lyckas ta en titel med det här landslaget så kommer vi ångra oss resten av livet, konstaterar Sergio Agüero.

”Förtjänar en titel”

Lionel Messi köper inte fansens kritik.

Men han inser ändå att en titel är det enda som skulle tysta dem.

– Det har gått alldeles för länge sedan Argentina vann en titel. Vi har varit väldigt nära två gånger nu, i VM och i senaste Copa América. Jag tycker vi förtjänar en stor titel. Varje gång jag spelar i det här landslaget så strävar jag efter att vinna. Det vore fantastiskt att få göra det i Copa América, säger han.

Turneringen inleds natten till lördag klockan 03.30, svensk tid. Då spelas öppningsmatchen mellan hemmanationen USA och Colombia.

Argentina går in i turneringen klockan 04.00 natten till torsdag. Man möter fjolårets finalmotståndare Chile i sin första match.

FAKTA

Neymar saknas.

Men Copa América kryllar ändå av världsstjärnor.

Sportbladets Andreas Käck listar de tio mest spännande i årets turnering.

Fotnot: För att listan ska bli mer intressant har urvalet begränsats till max en spelare per landslag.

1. Lionel Messi, Argentina

Världens bäste spelare enligt många. Men för att tituleras tidernas bäste behöver Lionel Messi vinna titlar med sitt landslag. OS-guldet från 2008 är hittills det enda i prisskåpet, och efter att ha kommit tvåa i turneringen i fjol kräver nu fansen att Messi bär laget till guld.

2. Luis Suárez, Uruguay

Har inte spelat ett stort mästerskap sedan bitattacken på Giorgio Chiellini i VM 2014. Det här är Suárez stora chans att revanschera sig i landslagströjan och även om en skadekänning spökar så räknar vi kallt med att stjärnan kommer ösa in mål.

3. Alexis Sánchez, Chile

Inledde Premier League-säsongen makalöst bra men dippade sedan på grund av skadebekymmer och utmattning. Prickar Sánchez formen så är han en av världens absolut bäste spelare – och då har Chile en fin chans att försvara titeln.

4. James Rodríguez, Colombia

Vi minns Colombia som det stora poplaget i VM 2014. Och James Rodríguez som den turneringens hetaste spelare. Men Real Madrids ”Galactico” har sjunkit i anseende. Nu finns ett ypperligt läge att visa upp sig som en världsstjärna igen.

5. Willian, Brasilien

Ingen Neymar, ingen Thiago Silva – men Brasilien har ändå ett vasst lag på pappret. Spelare som Gabigol och Lucas Lima kan slå igenom på allvar och därtill finns en trygg stomme där Chelseas Willian får anses vara den starkaste lysande stjärnan.

6. Javier Hernández, Mexiko

Chicharito var en super-sub i Manchester United. I Bayer Leverkusen är han en startspelande målgaranti. 26 mål dundrade den gode Hernández in den här säsongen. Fortsätter han på samma inslagna väg i landslaget så kan Mexiko vara med och utmana.

7. Wes Morgan, Jamaica

Engelska twitter-troll krävde att Captain Morgan skulle med till EM. Problemet är ju att han inte representerar England. Nej, Leicesters succéman ska spela Copa América med sitt Jamaica och kommer tveklöst vara deras bäste spelare.

8. Christian Pulisic, 17, USA.

USA går en ljus framtid till mötes. I alla fall om Christian Pulisic fortsätter utvecklas i samma rasande takt. Den här säsongen har han slagit sig in i Borussia Dortmund och i amerikanska landslaget. Nu kan han mycket väl bli en av turneringens stora snackisar.

9. José Rondón, Venezuela

Vad bortglömd han är ändå, José Salomón Rondón. 26-åringens karriär har varit brokig och det är svårt att stjäla rubriker om man spelar i West Bromwich och Venezuela. Men är man en målskytt av sådan här kaliber så förtjänar man i alla fall en plats på denna lista.

10. Juan Manuel Iturbe, Paraguay

Kom som ett jättelöfte till Roma 2014 men har inte blommat ut till en världsspelare – än. Iturbe har dubbla pass och har representerat Argentina tidigare i karriären. Väljer nu spel i Paraguay och det här känns som ett ypperligt tillfälle att visa varför han häromåren hajpades som en blivande superstjärna.

ARTIKELN HANDLAR OM