Messis ilska mot ’orimliga’ kravet

Guld det enda som räknas: ”Blir irriterad”

Foto: AP
FOTBOLL

Stenhårda krav får Lionel Messi att rasa.

Men endast en titel kan skona Argentinas stjärnor från nya sågningar.

– Vinner vi inte kommer vi ångra oss resten av livet, säger Sergio Agüero.

4 juli förra sommaren förlorade Argentina Copa América-finalen efter straffdrama mot värdnationen Chile. Det var den andra raka finalförlusten för ”La Albiceleste”, som också torskade VM-finalen 2014 efter övertidsförlust mot Tyskland.

Den ”gyllene generationen” misslyckades för andra gången i rad.

Domen från det argentinska folket var stenhård.

Och mest kritik av alla fick Lionel Messi.

Världsstjärnan stämplades som en flopp och uppgavs bli så pass irriterad att han på allvar övervägde att sluta i landslaget.

”Blir irriterad”

Nu kommer chans till revansch.

Copa América fyller 100 år och bryter därför den traditionsenliga fyraårscykeln.

Turneringen spelas även den här sommaren – och lagom till avspark passar Lionel Messi på att tala ut om den spruckna relationen med fansen.

Hans budskap är tydligt: Sluta ställa orimliga krav.

– Folk säger att vi inte kämpar tillräckligt hårt, att vi inte respekterar tröjan vi bär. Det gör mig irriterad. De som säger så, de öppnar munnen utan att tänka.

– Vi har tagit oss till final två turneringar i rad. Ändå är det som att vi inte uträttat någonting. Vi lyckades inte vinna finalerna, men vad kan man egentligen kräva? Det är ändå två finaler, det är ju inte som att vi åkt ut i åttondelsfinal…

”Kommer få ångra oss”

Han må ha rätt.

Men fansen har också en poäng.

Ställer man upp med spelare som Javier Mascherano, Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuaín, Ángel Di María, Sergio Agüero och Lionel Messi så ska man gå långt.

Helst inte bara till final – utan hela vägen till guld.

– Vi har en fantastisk generation spelare just nu. Om vi inte lyckas ta en titel med det här landslaget så kommer vi ångra oss resten av livet, konstaterar Sergio Agüero.

”Förtjänar en titel”

Lionel Messi köper inte fansens kritik.

Men han inser ändå att en titel är det enda som skulle tysta dem.

– Det har gått alldeles för länge sedan Argentina vann en titel. Vi har varit väldigt nära två gånger nu, i VM och i senaste Copa América. Jag tycker vi förtjänar en stor titel. Varje gång jag spelar i det här landslaget så strävar jag efter att vinna. Det vore fantastiskt att få göra det i Copa América, säger han.

Turneringen inleds natten till lördag klockan 03.30, svensk tid. Då spelas öppningsmatchen mellan hemmanationen USA och Colombia.

Argentina går in i turneringen klockan 04.00 natten till torsdag. Man möter fjolårets finalmotståndare Chile i sin första match.

ARTIKELN HANDLAR OM