Chile försvarade sin Copa America-titel

Andra raka titeln: ”Största landslaget någonsin”

1 av 3 | Foto: GETTY AFP
FOTBOLL

En ny straffläggning. Och en ny Copa America-titel.

Chile blev första landslag sedan 1947 att försvara en Copa America-titel.

– Nu konkurrerar vi om att vara det största landslaget någonsin, säger förbundskaptenen Juan Antonio Pizzi.

Det räckte inte med att Maradona hade hotat sina landsmän inför finalen. Argentina missade chansen att ta revansch från fjolårsfinalen mot Chile samt VM-finalen mot Tyskland året innan.

Båda lagen fick varsin spelare utvisad i den första halvleken och fick spela med 10 man på planen resten av matchen. Efter ordinarie matchtid stod det 0–0 och inte heller blev det mål under förlängningen.

Inför 82 000 åskådare på MetLife Stadium i New Jersey kunde Chile försvara sin titel efter straffseger med 4–2 efter att Francisco Silva satt den avgörande straffen.

– Nu konkurrerar vi om att vara det största landslaget någonsin. Jag är väldigt glad och stolt över Chile, säger Chiles förbundskapten Juan Antonio Pizzi enligt La Tercera.

Sköt över ribban

Senast Argentina vann Copa America var 1993 – och den som verkade ta nya nederlaget hårdast var Messi som var helt knäckt och tvingas vänta på sin första titel med landslaget.

Inte så konstigt heller med tanke på att Barcelona-stjärnan precis inlett straffrysaren med att skicka sin straff högt upp på läktaren.

För att göra Messi rättvisa räddade dock Sergio Romero Chiles och Arturo Vidals första straff – men Argentina missade därmed mycket oväntat att koppla greppet om straffdramat.

Sanchez prisad

Chiles Arsenalstjärna Alexis Sanchez, som spelade finalen på smärtstillande tabletter, blev utsedd till turneringens bäste spelare och Eduardo Vargas blev skyttekung med sina sex fullträffar.

– Det här är det finaste som hänt i min karriär. Vi har ändrat om Chiles fotbollshistoria. Jag hoppas att man fortsätter satsa på kommande generationer och investerar pengar för att stötta de unga, säger Alexis Sanchez.

Se fler highlights här – Sportbladet i samarbete med Viasat.

Se alla highlights på viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM