Träffades av blixten under match – tvingades amputera benet

Nordsjälland chockat efter mittfältarens tunga besked

Foto: Localeyes
Jonathan Richter fördes med ambulans till sjukhuset den 20:e juli i år, efter att ha träffats av blixten.
FOTBOLL

FC Nordsjällands Jonathan Richter kommer aldrig att spela fotboll igen.

Mittfältaren tvingades amputera benet efter att ha träffats av blixten under en reservlagsmatch.

Den 20 juli spelade Jonathan Richter en reservlagsmatch med sitt FC Nordsjälland. Då slog blixten ned på Hvidovre Stadion och träffade mittfältaren. Motståndaren Jesper Skak Nielsen utförde hjärtmassage och höll Richters hjärta igång tills ambulansperonalen anlände, något som troligen räddade hans liv.

Konstgjord koma

Richter fördes till sjukhus och försattes i konstgjord koma som förväntades vara i två dagar. Kroppen kyldes ner till 34 grader men spelarens svävade länge i livsfara. Först nio dagar senare vaknade dansken och han är nu på väg tillbaka.

Men någon återkomst på fotbollsplanen kommer det aldrig att bli för 24-åringen. Blixtnedslaget orsakade allvarliga skador på mittfältarens vänstra underben och läkarna tog beslutet, tillsammans med Richters familj, att amputera.

”Behöver lugn och ro”

Efter ingreppet har Richters tillstånd förbättrats kraftigt och han kommer inom kort att flyttas från intensivavdelningen.

– Jonathans framgång väcker stor glädje hos familjen Richter, vänner och alla kring FC Nordsjälland. Men familjen vill ändå uppmana alla att respektera den lugn och ro som Jonathan fortsatt behöver för att han ska klara de hårda rehabilitering som väntar honom. Samtidigt vill vi understryka betydelsen av allt stöd som familjen och Jonathan fått och fortfarande får, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Patrik Sjögren