”Kan bli fotbollsinvalid”

Östlund riskerar tredje operationen på åtta månader

Foto: Bildbyrån
Alexander Östlund.
FOTBOLL

Karriären kan vara över för förre landslagsstjärnan Alexander Östlund. 31-åringen riskerar en tredje knäoperation och säger själv att han inte vet om han kan spela fotboll igen.

– Jag är helt klart orolig att bli fotbollsinvalid. Jag älskar fotbollen men man vill ju kunna ta en morgonjogg efter karriären också, säger Östlund till Sportbladet.

Alexander Östlund har levt i en mardröm sedan ankomsten till danska Esbjerg. Svensken har inte spelat sedan 24 mars på grund av en svår broskskada i knäet. Nu kan karriären vara över.

– Jag är helt klart orolig att bli fotbollsinvalid. Som det känns nu är det väldigt avlägset att komma tillbaka. Det kan ändras på bara någon månad men som det känns just nu känns det inte bra. Det går liksom inte. Knäet ger bara vika.

”Vill göra ny operation”

31-åringen har redan genomgått två operationer de senaste åtta månaderna utan resultat. Nu väntar med stor sannolikhet en tredje.

– Jag vill göra det men läkarna vill vänta eftersom de varit inne inne i knäet så mycket. Vi testade därför en kortisonspruta men det hjälpte inte och nu ska jag ta några andra sprutor med naturläkemedel för att försöka smörja brosket i knäet. Men helst av allt vill jag operera igen.

”Måste jag sluta får jag inse det”

Vid en tredje operation skulle läkarna ta brosk från andra delar av Östlunds knä till partiet där det saknas. En operation som skulle innebär ytterligare ett halvårs rehabilitering. Det kan samtidigt vara Östlunds sista chans till mer fotbollsspel.

– Jag tänkte spela så länge jag har något att erbjuda klubbarna. Men nu börjar jag bli äldre och det är klart att man funderar. Jag vill ju kunna röra mig efter karriären också. Gå ut och springa på mornarna och ta någon tennismatch. Så måste jag sluta, att det inte funkar, får jag inse det.

FAKTA

YNGSTE ALLSVENSKA DEBUTANT I AIK:

Namn: Jan Alexander Östlund

Född: 02-11-1978

Landskamper: 22 (deltog i EM 2004)

Klubbar:

1995-1997: AIK

1997: IF Brommapojkarna

1998: AIK

1998-1999: Vitória de Guimarães

1999-2002: IFK Norrköping

2003-2004: Hammarby IF

2005-2006: Feyenoord

2006-2008: Southampton

2008- : Esbjerg

Kuriosa:

AIK:s yngste allsvenska debutant när han som 16-åring spelade mot Degerfors 1995. Säkrade guldet för Solna-klubben med avgörande målet 1998. Blev senare omskolad till ytterback och tog en landslagsplats.

ARTIKELN HANDLAR OM