Anklagar stjärnan – för lagbrott

Skandalagenten pekar ut svenskproffs

FOTBOLL

Kent Carlzon dömdes 2008 till två års fängelse för skattebrott.

Nu anklagar den förre agenten FC Köpenhamns Peter Larsson för lagbrott i samband med hans övergång från Halmstad för två år sedan.

– I detta fall kan man misstänka att spelaren förhandlat bakom ryggen på sin agent, på uppdrag av en annan agent. Har det gått till så är det olagligt, säger Carlzon i Magasinet Fotboll.

Den 27 juli skrev Peter Larsson på för FC Köpenhamn efter att ha lämnat Halmstad. Nu säger förre agenten Kent Carlzon att han misstänker oegentligheter i samband med affären.

”Alla måste se upp”

– Peter Larsson i Halmstad fick ett erbjudande av FC Köpenhamn via den agent han hade kontrakt med. Han tackade nej och motiverade det med att det var ”för dålig liga”. Kort därefter hörde spelaren av sig. Han sa att han fått ett bättre ekonomiskt erbjudande av FC Köpenhamn. Någon dag senare hade Larsson skrivit på kontraktet och bytt agent. När hans tidigare agent, som förhandlat med den danska klubben, vänder sig till Fifa för att utreda om avtalsbrott begåtts, hänvisar Fifa till regelverket, vilket ger spelaren rätt att förhandla sina kontrakt själv – i alla lägen. I detta fall kan man misstänka att spelaren förhandlat bakom ryggen på sin agent, på uppdrag av en annan agent. Har det gått till så är det olagligt. Men hur bevisa att Peter Larsson blivit tillsagd av en annan agent att göra så? Det är omöjligt om man inte har polisiära befogenheter.

”Jag bär ett ansvar”

Carlzon beskriver i intervjun Fifas regelverk som ”tandlöst” men han vill inte tala om sina egna brott. Den förre agenten tar ändå på sig en del av ansvaret för hur spelarmarknaden numera ser ut.

– Jag bär ett visst ansvar för att det har blivit så här. Jag har medverkat till att klubbarna tappat greppet om spelarmarknaden. Jag rycktes med i något som jag själv bidragit till. Jag var inte helt uppriktig mot alla spelare, bara för att jag skulle få jobba med dem. Inte dem jag hade under mina första år, 70-talisterna och de födda tidigt 80-tal, men några av de yngre. Jag känner att någon måste sätta ner foten och säga: ”Hallå, det är fotbollen som gäller nu!”.

Sportbladet har utan resultat sökt Peter Larsson för en kommentar.