Månsson: Ett halvår har kastats i sjön

Ett olyckligt äktenskap från början till slut

FOTBOLL

På ytan såg det perfekt ut, där under anade man något helt annat.

Roland Nilsson får sparken från FC Köpenhamn efter ett halvår och det känns som den mest naturliga saken i världen.

Det var ett olyckligt äktenskap från början till slut.

Rolle sparkad.

På den allsvenska upptaktsträffen i Malmö i våras pratades det väldigt lite om allsvenskan.

Vi som var där pratade om Danmark istället och en sak förstod man direkt: att nyheten "Rolle till FCK" redan var klar, trots att Roland Nilsson hann dementera saken sisådär hundraåttiosex gånger innan dagen var över.

En annan sak kunde man ana: att det här inte var någon lyckad kombination.

Bristerna hade slipats bort

"Rolle" var visserligen svensk mästare och FCK bättre än någonsin, men om man tittade lite närmare på förutsättningar så fanns det anledning att vara skeptisk. Nilsson hade med nöd och näppe fått fortsätta i Malmö efter två helt misslyckade säsonger och hade först med Pep Clotet Ruiz vid sin sida hittat rätt med sin handplockade trupp. De kommunikativa bristerna hade i viss mån slipats bort och i den unga gruppen hade han äntligen vunnit en del respekt och popularitet.

För första gången på länge rörde han sig framåt i stadig takt.

Ändå ville han gasa på och växla upp, till något som han inte var redo för.

FCK å andra sidan kom från en osannolikt framgångsrik säsong, med åttondelsfinal i Champions League och ligaguld med 31 poängs marginal.

Fiasko i Europa

Allt annat vinna för en oprövad tränare?

Tvärtom förstås.

Att upprepa framgångarna från i fjol var i princip omöjligt och med facit i hand vet vi att det gick ännu sämre än man kunde ana. FCK leder visserligen ligan med knapp marginal men efter fiaskot i Champions League (utslaget i kvalet) och Europa League (en seger på sex matcher) fanns ingen annan utväg än att kicka svensken all världens väg.

– Vi måste konstatera att det inte var enighet mellan FC Köpenhamn och Roland Nilsson om hur laget skulle föras vidare, säger vd:n Anders Hørsholt som nu måste börja om igen.

Sex månader har slängts i sjön.