Bomben: Mellberg klar för Köpenhamn

Efter Villarreal – nobbar Sverige

1 av 36 | Foto: BILDBYRÅN
Olof Mellberg i Degerfors 1997.
FOTBOLL

Olof Mellberg, 35, flyttar inte hem till Sverige.

Den svenske mittbacksveteranen är klar för två år i FC Köpenhamn.

– Köpenhamns historia talar för sig själv, tycker jag. Det är en toppklubb i Skandinavien, säger Mellberg till FCK:s hemsida.

Olof Mellberg har varit klubblös sedan han lämnade Villarreal tidigare i somras.

Rykten har omgärdat svensken sedan dess, men nu står det klart att det inte blir någon flytt hem till Sverige för den folkkäre mittbacken.

Mellberg har skrivit på ett tvåårskontrakt med FC Köpenhamn, bekräftar klubben på sin hemsida.

Då FCK vann danska ligan i fjol är de direktkvalificerade till gruppspelet i Champions League.

”En stor portion rutin”

Veteranen har anslutit till klubbens träningsläger i Österrike.

– Det är en ovanligt stor portion rutin som vi Köpenhamn har fått i Olof Mellberg. Våra samtal med honom har övertygat oss om att hans hunger och vinnarinstinkt fortfarande driver honom, säger FCK:s sportchef Carsten V. Jensen till klubbens hemsida.

Mellberg själv är glad över flytten till den danska storklubben och hyllar dess historia, trots att den bildades efter att KB och B1903 gick ihop 1992.

Säsongen 2010-11 gick man hela vägen till åttondelsfinal i Champions League.

– Köpenhamns historia talar för sig själv, tycker jag. Det är en toppklubb i Skandinavien som vinner mästerskap och har gjort sig ett namn i Europa, säger Mellberg.

Ser slutet på karriären

Han har gjort 117 landskamper och har spelat klubblagsfotboll i fem, snart sex, olika länder.

Olof Mellberg erkänner att slutet på proffskarriären är nära.

– Nu inser jag att jag är i slutet av min karriär. Så jag känner verkligen hur lyckligt lottad jag är och har varit att ha haft den här karriären.

– Det är lättare nu än för tio-femton år sen. Då har man ofta fler saker att tänka på. Man ska ta steg i karriären, utvecklas och komma till andra klubbar. Det är många andra aspekter som spelar in. Nu när jag börjar komma till åren är det glädjen för fotbollen som driver mig.

Olof Mellberg kommer att bära tröja nummer fem i FCK.

FAKTA

Mellbergs karriär:

Ålder: 35

Klubbar: Degerfors, AIK, Racing Santander, Aston Villa, Juventus, Olympiakos, FC Köpenhamn.

Olof Mellberg slog igenom som talang i Degerfors innan han gick till AIK. Han lämnade Stockholm för utlandet bara ett halvår senare, men hann med att lägga grunden till ett SM-guld.

Efter en lyckad period i Racing Santander flyttade han till Aston Villa, där han snabbt blev en publikfavorit och senare lagkapten.

Det följdes av en kortare period i Juventus, innan han flyttade till grekiska Olympiakos. Där hann han med att bli ligamästare två gånger om. Förra sommaren återvände han till Spanien och skrev på för ett år i Villarreal, som säkrade uppflyttning till La Liga.

Nu är han klar för två år i FC Köpenhamn.