Jönsson: Lite positivt när någon säger att man är en flopp

Foto: BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson.
FOTBOLL

Först en fantastisk säsong i Danmark – sedan plågad av skador i flera år.

Enligt danska Ekstra Bladet är han ”den största besvikelsen av nyförvärven sett till förväntningarna”.

Sportbladet ringde upp Rasmus Jönsson, 26, som på ett finurligt sätt mötte kritiken.

– När någon säger att man är en flopp är det lite positivt för det betyder att man har gjort något bra innan. Om man ska vara riktigt positiv, haha.

Som 18-åring – efter att ha avgjort Skånederbyt mot Malmö FF – blev han hyllad av Henrik Larsson.

– Som avslutare är Rasmus den bästa unga spelare jag har lirat med, sa Henke 2008.

Det är stora ord från en spelare som lirat tillsammans med Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic.

Tre år senare var Rasmus Jönsson förlorad för Helsingborgs IF. Klubben kunde inte behålla anfallaren längre, 21-åringen såldes till tyska Wolfsburg.

Assisterade till Mandzukic

Det började strålande i Tyskland. Den 11 september 2011 fick han spela sin första match i Bundesliga från start, det blev 90 minuter och en assist till Mario Mandzukic.

Då var Rasmus Jönsson omskriven i media. Men de senaste åren har det varit tyst kring anfallaren som tillhör Odense, nästjumbo i danska ligan.

För en månad sedan skrev danska Ekstra Bladet om Jönsson. Han toppade listan under rubriken ”OB-stjärnan är sommarens sämsta värvning". Tidningen menade att han är den största besvikelsen sett till förväntningarna.

Sportbladet ringde upp 26-åringen för att prata om rubriken i Ekstra Bladet och de senaste åren i Danmark och Tyskland.

– Jag hade ett bra debutår i Danmark. Mitt första år, när jag spelade halvskadad, vann vi (Ålborg) ligan och cupen. Det gick bra och jag har levt lite med de förväntningarna sedan dess. Det har varit svårt i perioder när man inte varit helt frisk, samtidigt kan man inte gå runt och skylla på det heller.

Vad har det varit för skador?

– På vintern, 2012/2013 tror jag, fick jag ljumsk- och höftproblem. Det har varit båda höfterna. Jag har haft skadeproblem i en väldans massa år. Nu har jag inte haft ont på ett år, men det tar ett tag att hitta tillbaka till formen.

– Jag är bara glad att kunna spela fotboll för fullt igen. Bara det ser jag som en framgång i min karriär.

”Lite min egen skuld också”

Tycker du man blir felbedömd när folk inte har koll på att du har plågats av skador?

– Man kan se det på flera sätt, jag vet hur det fungerar. Det är mycket svart på vitt. Det är lite min egen skuld också, jag hade en sån bra debutsäsong här. När någon säger att man är en flopp är det lite positivt för det betyder att man har gjort något bra innan. Om man ska vara riktigt positiv, haha.

– Sedan är det inte så många som ser att jag spelar på en position som egentligen inte är min. När jag gjorde mål sist var det min första match för säsongen där jag fick spela anfallare. Det är lätt att man inte nämner det när man ska skriva en sensationsartikel, haha.

Men bryr du dig om en sådan artikel?

– Nej, det kan man inte göra. Det blir bara för mycket negativt då.

Ångrar du något i din karriär – lämnade du allsvenskan för tidigt?

– Man lever lite i skymundan i Danmark. Men det har jag hört i många år, att det skulle ha varit för tidigt. Det är ett beslut jag aldrig kommer att ångra, det är jag rätt säker på. Jag tror att jag hade speltid i 18 matcher som 21-åring. Hur många är det som kommer dit och får det direkt? Sedan blev jag utlånad efter ett och ett halvt år, jag skulle få mer speltid i andraligan. Men sedan åkte jag på de här skadorna, det kan man inte förutse, det hade ju inte spelat någon roll vilken klubb jag hade gått till.

I Danmark har han fullt upp med att hjälpa till att vända Odenses trista trend. Laget är nästjumbo med endast två vinster på 16 matcher.

Vill hem till HIF

Tränaren Kent Nielsen, som hade Jönsson i Ålborg, har bara kunnat få spelarna att skrapa ihop elva poäng på sexton matcher.

– Många tippade oss trea-fyra inför säsongen. Vi har meriterad trupp, men det är många nya och Kent ska sätta sin trupp med sina spelare. Och när man börjar förlora en del matcher, det är stolpe ut, så blir det lite så här.

Varför har du inte återvänt till Sverige och allsvenskan?

– Jag kan bara spela för en klubb (HIF) i allsvenskan. Det är nästan så att jag hellre slutar spela fotboll än att spela för en annan allsvensk klubb.

Du vill hem till Helsingborg?

– Det har inte varit rätt tid för det ännu. Jag hade ett så bra debutår i Ålborg och trivdes bra. När jag skulle byta i sommar var det inte riktigt rätt tid för Helsingborg. Det kändes rätt att försöka få igång karriären med Odense.

– Det var en dröm att få växa upp och spela i HIF. Jag var där från jag var 12 år till jag flyttade till Tyskland. Och någon gång vill jag återvända, jag är rätt sugen på att komma hem och spela för HIF igen.