Svengland

Evertons nummer 22 blir Sveriges nummer 13

FOTBOLL

Med Tobias Linderoth och Joachim Björklund blev de 13.

Svenskarna i Premier League.

Nytt rekord.

- Vi kommer bli fler. Svenskar är kända för att vara lojala och professionella och det uppskattas här, säger "Tobbe".

Foto: anders deros
Anders Linderoth fick sin Evertontröja i går - men blev av med den när "Gazza" var framme"

Tidigare i veckan köptes Tobias Linderoth från norska Stabæk för 35 miljoner kronor. Ökände upptågsmakaren Paul Gascoigne passade snabbt på att hälsa "nykomlingen" välkommen till gänget.

- På första träningen tog han min tröja, sprang runt på plan och låtsades att vi svenskar har fula kläder.

Nu har du chansen att hämnas, vad tycker du om "Gazzas" klädstil?

- Inget jag skulle ta på mig i alla fall, skrattar Tobias.

Vill komma igång direkt

Lika roligt verkar landslagsmittfältaren ha på plan. Två träningar räckte för att övertyga manager Walter Smith, Linderoth är uttagen i 16-mannatruppen när Everton i dag möter Ipswich på bortaplan. Om det blir spel från start vet han inte. Men han hoppas.

- Bäst vore att få komma igång direkt. Många spelare är skadade så chansen finns, säger "Tobbe".

Niclas Alexandersson har problem med ett knä och spelar inte. Däremot är Jesper Blomqvist tillbaka och uttagen i den förmodade startelva.

Veckans andra "svenskimport", Joachim Björklund, kastas in i hetluften direkt, Manchester United på Old Trafford. Enligt Sunderlands manager Peter Reid lutar det åt att Björklund ersätter slovakiska landslagsmannen Stanislav Varga i mittförsvaret.

Olof Mellbergs Aston Villa möter Fulham och svensken är given i backlinjen, precis som Anders Svensson är på Southamptons mittfält.

Och så där kan vi hålla på. Svenskarna i Premier League är inte bara fler än någonsin - 13 stycken. De flesta har dessutom framträdande roller.

För några år sedan såg det radikalt annorlunda ut. Medan svenskarna strömmade till Italien, Tyskland och Holland hade vi inte ett proffs i engelska högstaligan under nästan fyra decennier. När Glenn Hysén kom till Liverpool, säsongen 1988/89, var han förste svensk på 37 år.

Tv-pengar lockade

Men det var naturligtvis inte bara svenska proffs som lös med sin frånvaro.

- Under många, många år var England väldigt restriktiva med utlänningar. Efter Argentinas VM-guld 1978 åkte Tottenham dit och värvade Osvaldo Ardiles och Villa. Det var något alldeles sanslöst, ingen kunde drömma om en sådan affär, säger fotbollsexperten Stefan Thylin.

Orsaken var en kombination av konservativa värderingar, krångliga arbets-tillståndsregler och dålig ekonomisk konkurrenskraft jämfört med andra europeiska ligor.

I slutet av 80-, början av 90-talet, exploderade värvningarna i och med Premier League och att tv-pengarna kom in i bilden. Många svenskar skulle snart att följa i Hyséns, Anders Limpars och Roland Nilssons spår.

En dröm sedan länge

För Tobias Linderoth var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse när han i tisdags blev klar för Everton.

- Det har varit en dröm sedan man var liten och satt hemma framför Tipsextra och hejade på Arsenal, säger "Tobbe".

Varför har det blivit så många svenskar just i år?

- Svenskar är kända för att vara lojala och professionella. Vi är uppväxta med att anpassa oss och spela för laget, det uppskattas bland tränarna. Jag tror det kommer bli ännu fler svenskar i framtiden, säger Tobias Linderoth.

Men 13 får duga så länge.

Kostade Everton 35 milj

Läs också:

Robert Laul