Busarna går fria - om de är engelsmän

FOTBOLL

LONDON

Man ska inte sparka på nån som redan ligger, så här ska inte ordas särskilt mycket om Jocke Björklunds debut i Sunderland.

Man ska inte spotta på nån som står heller, men om detta kan man snacka desto mer.

Det är lite svårt för engelsmännen att vara utlänningsfientliga i dessa dagar då det är spelarna från kontinenten som står för merparten av grannlåten i Premier League - och det dessutom är en svensk som tagit landslaget till VM.

Men så fort det blir läge skymtar det fram ändå.

Middlesbroughs italienare Gianluca Festa blev galen och spottade blod i ansiktet på den fine engelske pojken Kevin Phillips i Sunderland i veckan.

Det var naturligtvis vidrigt gjort.

Men det är inte värt dödsstraff.

Krönikör kräver livstidsstraff

Festa knäckte inga ben och kom inte inhoppande i hundra knyck med dobbarna före som vissa av de präktiga hemmapojkarna har för vana att göra. Han var inte ute på stan och slog ner folk heller. Han var inte ens på fyllan.

Men nu krävs Festas huvud på ett fat. Spottloskan tycks vara det värsta illdåd som någonsin skådats i engelsk fotboll.

Brian Woolnough, hyllad sportchef på Daily Star, vill inte bara ha Festa utkastad ur ligan och deporterad från England, han vill också att italienaren ska stängas av på livstid.

"Han har dragit spelet i smutsen, det här är det värsta jag sett i fotbollen på många år", skriver han.

Jo, jo.

En liten detalj, bara:

Sven-Göran Eriksson har bekymmer med laguttagningen till mötet med Holland den 13 februari. Orsaken är att fem landslagsspelare - Alan Smith, Lee Bowyer, Danny Mills, Jamie Carragher och John Terry antingen är avstängda, väntar på avstängning eller ska upp i domstol.

Fem fina engelska förebilder.

Till och med Svennis får kritik

Lik förbaskat får Svennis kritik från bland andra Bobby Robson för att Newcastles stjärna Kieron Dyer gått sönder igen. Vad har svensken med det att göra? Jo, han hade mage att kräva ett fitnessbesked av alla landslagsspelare. Vid valfritt tillfälle skulle de göra ett löptest, läsa av värdena och skicka in svaret till FA. Fullkomligt normalt.

Men Kieron Dyer fick en stressfraktur i foten när han sprang och är nu borta i två månader. Nu är det alltså Svennis fel att Dyer inte klarade av att springa utan att bli skadad.

Hur som helst: sex svenskar var i farten i ligan i går och två av dem gjorde debut: Jocke Björklund i Sunderland och Tobias Linderoth (en halvlek) i Everton. Jocke fick förstås en mardröm med Manchester Uniteds Ruud van Nistelrooy och såg inte särskilt stabil ut.

Betydligt bättre går det för Olof Mellberg i Aston Villa.

De fyra söndagstidningarna Sunday Express, Sunday People, Sunday Mirror och News of the World sätter betyg 1-10 på alla lirare, och i går vann Mellberg "svenskmatchen" överlägset. Han fick siffrorna 7-7-7-8, vilket gör summan 29. Tvåa var Jesper Blomqvist (Everton) med 27, därefter kom Anders Svensson (Southampton), 26, Nisse Johansson (Blackburn), 24, Tobias Linderoth, 23 och Jocke Björklund, 23.