Alex skrev på - och väntar in Svennis?

Ferguson stannar i United i tre år: Min fru övertalade mig

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON, TOMMY MARDELL
SVEN IS THE MAN A llting var klart. Alex Ferguson skulle efter den här säsongen lämna Manchester United efter 16 år i klubben. Men något hände. United hade svårt att hitta en ersättare och nu har Sir Alex plötsligt skrivit på för ytterligare tre år som manager. Samtidigt öppnar det också för att Sven-Göran Eriksson kan ta över klubben när hans kontrakt som förbundskapten går ut.
FOTBOLL

LONDON

Han hade kunnat stoppa pipan i mungipan, dragit på sig en skotskrutig morgonrock, hasat sig fram i tofflor till husets bästa fåtölj och sippat på sin favoritwhisky i resten av livet.

I stället gjorde han en u-sväng på tröskeln till vardagsrummet och gick tillbaka till Old Trafford.

Sir Alex Ferguson, 60, skrev på för tre år till - för att vänta ut efterträdaren...

"som heter Sven-Göran Eriksson, om Uniteds planer slår in.

"Alex is the man", sjöng Ola and the Janglers redan på sextiotalet.

Snarare är det väl så att Alex är Manchester United.

16 år i klubben nu, sju ligatitlar på tio år, ära och respekt och ofantlig berömmelse, drivor av pengar på banken och BERG av pengar att köpa spelare för...det är tydligt att skilsmässan skulle blivit för svår.

Ändå var han beredd att offra den älskade fotbollen för att inte riskera en annan och mycket värre skilsmässa, den från frugan Cathy.

Efter 28 år som manager på hög nivå hade Alex Ferguson lovat Cathy att det kunde räcka nu, efter fyllda 60 (på nyårsafton) skulle han sluta med sitt ofta så pressande jobb och ägna mer tid åt familjen.

Blev övertalad

Men det var familjen som övertalade honom att fortsätta.

Sir Alex avslöjade i går:

- Det var Cathy´s idé. Om hon inte föreslagit det och om inte mina söner (Mark, Darren och Jason) stått bakom henne hade jag aldrig ändrat mig.

- Fast det är klart, längst innerst inne hade jag kanske hoppats att hon skulle övertala mig att fortsätta...

Alex is the man - men bakom varje klok karl står en ännu klokare kvinna.

Om inte annat så minns väl Cathy den där gången, på åttiotalet, då maken satte sig i bilen och körde från Aberdeens arena Pittodrie efter en viktig match.

Alex hade hela huvudet fullt av fotboll - men han hade glömt Cathy.

Hon blev kvar, inlåst på arenan.

Medan Manchester United styrelse febrilt sökte en ersättare för legenden gick Sir Alex där och tuggade på sitt tuggummi, avvaktade vad som hände, kände efter hur vindarna blåste och höll sig kall.

En drömsituation

Sven-Göran Erikssons namn poppade upp titt som tätt. Svensken förhöll sig dock lojal till FA och kunde under inga omständigheter bli aktuell förrän tidigast 2005.

I det läget, efter förra lördagens bortaseger mot Sunderland, klev Ferguson in i Uniteds styrelserum och förklarade att han stod till förfogande om de ville ha honom.

Det var en chockartad svängning. Men det var en drömsituation för Alex.

Han erbjöds 105 000 kronor i veckan och blev den högst betalde managern någonsin i brittisk fotboll.

Inte för att Sir Alex behöver mer pengar. Men de gör ju inte ont heller.

Paradoxalt nog betyder också Fergusons u-sväng att Sven-Göran Eriksson på allvar kan bli aktuell för United.

Det som tidigare varit önskemål och spekulationer kan bli en realitet om Svennis väljer att skiljas från FA efter EM 2004. Året efter går "Fergies" nya kontrakt ut, och det finns ingen som United hellre vill se som efterträdare än Eriksson.

Fergusons tid i Manchester