Svennis nya vardag: gnäll, gnäll och gnäll

Smekmånaden med den brittiska pressen är över

FOTBOLL

LONDON

Det är den första sprickan i Den Lyckliga Familjen.

Man kan dra till med en klyscha och säga att smekmånaden är över, ty det som nu väntar i Sven-Göran Erikssons äktenskap med engelsk fotboll kommer att tära på hans nerver.

Det blir gnäll, gnäll - från morgon och till kväll.

PuUh Mycket tjat blir det...

Fram till nu har det varit gull-gull och en närmast total uppslutning bakom Eriksson från den engelska sportpressens sida.

Svennis anar nog inte hur bra han har haft det, hur flytet med landslaget och hans diplomatiska stil fullständigt avväpnat den armé av felsökare som följer i en engelsk managers spår.

Men jag märker tecknen på hur det börjar svänga. Hur landets tjugo miljoner fotbollsexperter otåligt söker blottor i svenskens resonemang.

450 minuters speltid till VM

England har 450 minuters speltid fram till VM-kampen mot Sverige, och under de dagar och de träningsmatcher som väntar kommer Svennis att sättas på hårdare prov än han kanske någonsin gjort tidigare under karriären.

Inte ett misstag, inte en tveksamhet, kommer att tolereras.

Läget är komplicerat:

När Svennis och hans kompanjon Tord Grip skulle ta ut truppen till morgondagens landskamp mot Holland upptäckte de att de omöjligt kunde ställa bästa möjliga lag på benen.

Inte mindre än 14 spelare var otillgängliga på grund av skador, avstängningar, väntande avstängningar, rättegångar eller pågående samhällstjänst.

Det är ju en löjlig siffra - 14 man. Den har för övrigt ökats på till 17 man nu, sedan Michael Owen, Darren Anderton och Trevor Sinclair rapporterat sena skador.

Nå, vad skulle Svennis göra?

Ta ut bästa möjliga lag under omständigheterna? Eller ett rent experimentlag?

Svennis tog en medelväg

Han valde en medelväg. Tog ut flera ordinarie landslagsmän, men lämnade Robbie Fowler, Andy Cole och Ted Sheringham hemma med orden "ni behöver inte oroa er".

I stället kastade han in nya, oprövade kort som Michael Ricketts, Darius Vassell, Wayne Bridge och Ledley King.

Nu frågar sig de engelska fotbollsjournalisterna vad Svennis egentligen vill.

Henry Winter i Daily Telegraph skriver:

"Hur än Eriksson och Grip försöker rättfärdiga petningen av Fowler och Sheringham så saknar deras resonemang logik. Det är på vänsterbacken, i mittförsvaret och på vänster mittfält som England behöver experimentera, inte i anfallet".

Matt Lawton i Daily Mail fyller på:

"Den engelske managern klagade förra månaden över hur lite tid han har ihop med sina spelare. Ändå ger han Sheringham, Fowler och Andy Cole en vecka ledigt".

Och Rob Shepherd i Daily Express:

"Det är svårt att förstå att Danny Murphy spelade i förra landskampen men inte ens kom med i truppen den här gången. Nuvarande policy luktar desperation".

Hur man än vänder sig har man ändan bak.

Själv kan jag förstå Svennis dilemma.

Men det är som sagt slut på sötebrödsdagarna nu. Svennis har börjat visa tecken på irritation efter den envisa sammankopplingen till Manchester United - där är något annat som kan slå en kil i den lyckliga familjen - och jag misstänker att det är tuffa månader som väntar.

Peter Wennman